BiH
0

Tihić protiv politike sve ili ništa

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da bi specijalne veze Bosne i Hercegovine sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom bitno utjecale na političku stabilnost i prosperitet cijele regije, jer bi potakle sve oblike saradnje, tim prije što između građana tih država ne postoji jezička barijera.

Tihić je u intervjuu današnjoj beogradskoj "Politici" izjavio da se poslije prijetnji koje su upućene njemu i potpredsjedniku Federacije BiH Mirsadu Kebi ne boji, jer je političar koji zastupa ono za šta misli da je najbolje za BiH i sve njene građane.

„Nikada ne bih poželio ili učinio drugima što ne želim sebi i svojoj djeci. S druge strane, nikada neću podržati ništa što je nezakonito, nemoralno, nečovječno. Očito je da to nekima smeta.“

Prijetnje smrću Tihiću i Kebi su uslijedile poslije sporazuma koji je o najbitnijim unutrašnjopolitičkim pitanjima postigao s predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem na sastanku u Odžaku.

Tihić, koji je i predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je očekivao da će pojedine partije, prije svih Stranka za BiH Harisa Silajdžića, oštro kritizirati taj sporazum.

"Očito je da ta stranka nema sposobnosti i spremnosti za dogovore i kompromise. Ali zato ima snage da djeluje destruktivno", kazao je Tihić.

Prema njegovim riječima, taj sporazum je otvorio vrata za rješavanje ključnih pitanja o državnoj imovini, popisu stanovništva, statusu Brčko distrikta i uspostavio okvir za ustavnu reformu.

"Oni koji osporavaju sporazum iz Odžaka, u principu su protiv bilo kakvog dogovora. Njihova politika je sve ili ništa, što se u principu svodi na ništa! Zato ne čudi da upravo zagovornici takve filozofije ignoriraju istinsku pomoć povratka i održivog ostanka za sve izbjeglice i raseljena lica u BiH. Ta vrsta političara najbolje živi od tuđe nevolje", istakao je Tihić.

„Iskreno se nadam da će ovo biti preteča drugih dogovora domaćih političara u interesu građana i države Bosne i Hercegovine koji će uslijediti“, kazao je Tihić.

Na pitanje slaže li se sa stavom da rješenja do kojih se u BiH dođe unutrašnjim dijalogom imaju više izgleda da izdrže probu vremena od rješenja koja nameću međunarodni zvaničnici, Tihić je kazao:

„Slažem se da pitanja i probleme moramo rješavati prvenstveno unutrašnjim dijalogom i kompromisom. A dijalog i kompromis znače da se sve tri strane – bošnjačka, srpska i hrvatska – moraju ponečeg odreći da bi, na kraju, svi dobili. Također mislim da pri tome treba da koristimo stručnu i drugu pomoć naših prijatelja iz međunarodne zajednice.“ Također je rekao kako smatra da je usvojen aprilski paket ustavnih amandmana iz 2006. godine mnoga danas sporna pitanja ne bi postojala. Bosna i Hercegovina bi bila funkcionalnija, a entiteti prihvatljiviji za sve bosanskohercegovačke građane i narode. „Do sada bismo vjerovatno napravili drugu fazu ustavnih amandmana i riješili još neka neusaglašena pitanja. Rušenjem aprilskog paketa srušena je politika dogovaranja i kompromisa (o čemu sam prethodno govorio) koja je jedina realna u Bosni i Hercegovini. I to je, uvjeren sam, mnogo veća šteta. Došlo je do radikalizacije, eksploatacije etnonacionalističke retorike, što nas je ponovno vratilo u vremena za koja smo taman bili pomislili da su trajno iza nas.“

On je u intervjuu ponovio da u cijelosti ostaje pri onome što je izjavio u Skupštini Republike Srpske, a to je da niko ne može ukinuti RS bez pristanka njenih političkih predstavnika i da se nijedan entitet jednostrano ne može odvojiti od BiH, naglasivši da je to "potpuno legalistički pristup u skladu s Dejtonskim sporazumom".

„Bez obzira na to šta se događalo u prošlosti, mi moramo gledati u budućnost i razvijati prijateljske odnose. Moje lično iskustvo mi daje za pravo da ovako govorim i mislim. Bio sam zatočen u logorima u Batajnici i Sremskoj Mitrovici, i kada sam nedavno putovao u Beograd na razgovor s predsjednikom Tadićem prolazio sam pored oba mjesta. Prisjećao sam se svega, svakog detalja, svake minute patnje. To je u meni još više podstaklo i učvrstilo želju da se borim da se to više nikada i nikome ne dogodi! Zato sam potpuno opredijeljen da radim na unapređenju i razvijanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije“, dodao je Tihić.

Tihić je rekao da nedavna izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića - da je nacionalni interes Srbije da BiH sačuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet - ima veliki značaj.

"Smatram da nije dobro da Bosna i Hercegovina već dvije godine nema kontakte sa Srbijom na najvišem nivou, posebno nakon izborne pobjede predsjednika Tadića. Srbija je strateški partner Bosne i Hercegovine", zaključio je Tihić.