BiH
0

Tihić otkazao sastanak u Sarajevu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SDA Sulejman Tihić potvrdio je Srni da je otkazao sastanak sa liderima političkih partija u BiH zakazan radi postizanja dogovora o raspodjeli glavnih pozicija u institucijama BiH, koji je bio predviđen za ponedjeljak, 14. decembra.

On je dodao da do danas nijedan lider nije potvrdio da će doći na sastanak, da je jedan odbio sastanak, dok su dvojica rekli da će poslati svoje predstavnike, što, kako je naveo, nije dovoljno.

"Da  jeste, to pitanje bi završili naši predstavnici u Savjetu ministara BiH", rekao je Tihić, naglasivši da Savjet ministara BiH nije imao snage da postigne takav sporazum, te da to u značajnoj mjeri opterećuje rad ove institucije.

Tihić je precizirao da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u potpunosti odbio da dođe na sastanak, lider SNSD-a Milorad Dodik je preko medija poručio da će poslati svoje predstavnike, dok je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić poslao obavještenje da će poslati svoje predstavnike.

"Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić je rekao da će doći ukoliko dođu ostali. Na tom sastanku, zbog službene odsutnosti, ne bi prisustvovao ni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajućeg i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, koji u ponedjeljak, 14. decembra, idu u službenu posjetu Turskoj", napomenuo je Tihić.

On je istakao da će razmisliti o mogućnosti zakazivanja novog sastanka, napomenuvši da, ukoliko nema spremnosti lidera da razgovaraju, nema ni koristi od sazivanja sastanaka.

"Ja bih se odazvao ukoliko bi neko od lidera zakazao takav sastanak, jer smatram da je bitno da se riješi ovo pitanje koje otežava rad Savjeta ministara BiH i kvari političku atmosferu, jer su jasne odredbe Ustava koje govore o proporcionalnoj zastupljenosti na pozicijama vlasti u BiH u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine", dodao je Tihić.
On je napomenuo da nije imao namjeru na sastanku sa liderima razgovarati o konkretnim imenovanjima, nego o generalnom rasporedu na čijim bi osnovama kasnije Savjet ministara BiH vršio imenovanja.