"Čist račun"
0

Tihić: Grad Mostar s više općina, a Srebrenici poseban status

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Stranka demokratske akcije (SDA) uvijek je bila opredijeljena za poštivanje i provođenje odluka Ustavnog suda BiH, ali mislimo da konačno rješenje statusa Mostara treba biti na tragu političkih dogovora i na načelima Prijelaznog statuta Grada Mostara kao grada s više općina, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon današnje četverosatne sjednice Predsjedništva te stranke u Mostaru.

Po njegovu mišljenju, Mostar s više općina treba biti osnova za politički dogovor, kao i to hoće li biti podjeljen na četiri, šest ili drugi broj općina.

Na novinarski upit je li stav SDA o Mostaru vraćanje u prošlost i podjela tog grada, Tihić je kazao kako to ne misli, već da je to u "biti čist račun“

"I u Sarajevu imamo gradsko vijeće te četiri općine i tamo su točno određene nadležnosti", kazao je Tihić, istaknuvši kako je očito da nametnuti status nije rješenje, jer je vlast nefunkcionalna te nisu riješena brojna pitanja koja koče razvoj grada.

Predsjednik SDA kazao je kako smatra da kod rješavanja statusa Mostara treba tragati za domaćim rješenjima, odnosno da se većinu stvari trebaju dogovoriti stranke na lokalnoj razini, a onda konačan dogovor postiti na najvišoj stranačkoj razini.

Na upit zašto misli da će u vezi statusa Mostara doći do dogovora sa strankama s hrvatskim predznakom, s obzirom ni do sada nije postignut nikakav dogovor u vezi s tim, Tihić je kazao kako je, na žalost, bilo malo temeljnih dogovora, jer su to većinom bila nametnuta rješenja predstavnika međunarodne zajednice

Tihić je najavio kako će o pitanju Mostara već narednih dana razgovarati s predstavnicima HDZ-a BiH

Na upit postoji li mogućnost da se otvori prostor i drugim jedinicama lokalne samouprave da riješe svoj status kroz više općinskih jedinica, predsjednik SDA je ocijenio kako to nije moguće jer se, kako je kazao, Mostar ne može usporediti s nijednim drugim gradom u BiH.

"Rješenja o Mostaru su daytonska rješenja, odnosno ustavna. i Mostar nema sličnosti s drugim mjestima u BiH", kazao je Tihić., te se nadovezao kako će se njegova stranka boriti i da Srebrenica ima poseban status.

"Srebrenica treba imati poseban status kao što to ima Mostar i Brčko… jer u Srebrenici se dogodio genocid i najveća stradanja", naveo je Tihić, dodavši da svoj posebni status Srebrenice treba realizirati i kroz izborni postupak.

"Smatramo kako je pravedno da pravo glasa u Srebrenici imaju svi stanovnici koji su bili na popisu stanovništva iz 1991. bez obzira na nacionalnost. Također smatramo da je to najmanje što se može učiniti za obitelji žrtava te za greške koje je počinila međunarodna zajednica kada nije zaštitila zaštićenu zonu Srebrenica i Žepa", kazao je Tihić.

Dodao je kako je Predsjedništvo SDA iznenađeno reakcijama veleposlanika Ruske Federacije, koji se, kako je Tihić naveo, otvoreno stavio "na stranu onih koji su protiv uvažanja opravdanih zahtjeva Srebreničana, i na stranu onih koji negiraju genocid ili ga pak minimiziraju".