'Prudska dvojka' u Sarajevu
0

Tihić: 'Dodik je iznevjerio sve naše dogovore'

Sarajevo-x.com
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić u razgovoru za Sarajevo-x.com još jednom je potvrdio da neće doći na današnji sastanak koji je zakazan u zgradi OHR-a u Sarajevu, a na koji su, osim Tihića, pozvani Milorad Dodik i Dragan Čović.

Tihić ističe da trenutna politička situacija ne predstavlja povoljan ambijent za pravljena političkih dogovora i naglašava da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik iznevjerio sve dogovore koju su sklopljeni tokom prudskog procesa, a koji se tiču reforme ustava, državne imovine, strategije povratka i slično.

"Objavljivanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske samo je kulminacija svih ranijih poteza. Ovdje se radi o antidejtonskom djelovanju koje poziva na negiranje Ustavnog suda, blokadu državnih institucija, a nacionalistička retorika Milorada Dodika i negiranje države Bosne i Hercegovine je kap koja je prelila čašu", kazao je Tihić za naš portal.

Komentirajući odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o poništenju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, istakao je da je razočaran što nakon poništenja odluke nisu uslijedile sankcije.

"Vjerujem da je gospodin Inzko dobronamjeran čovjek, no jasno je da politika međunarodne stranke nije konzistentna, što se najbolje vidi po Inzkovom dolasku u Banjaluku i njegovom podilaženju Dodiku", tvrdi Tihić.

Ističe da je današnji sastanak nije više sastanak prudske trojke, već prudske dvojke, a nastavak tih razgovora više je nego neizvjestan.

"Ranije sam naglasio da je moguć kraj prudskog procesa jer je jako teško raditi u uslovima gdje trojica rade, a šestorica to ruše. Ne želim biti kategoričan, ali nisam siguran da će se prudska trojka opet sastati", poručuje Tihić.