BiH
0

Težak položaj pekarske industrije nakon uvođenja PDV-a i poskupljenja energenata

FENA
Pekarski privrednici na današnjem sastanku istakli su težak položaj pekarstva zbog uvođenja PDV-a, povećanja cijena energenata (plin, struja, tečna i čvrsta goriva) i komunalnih usluga u proteklom periodu, te zamrzavanja trgovačkih marži i opće nelikvidnosti privrede.

Sarajevska kompanija Sprind u saradnji s Privrednom komorom Kantona Sarajevo (PKKS) i <<Žitozajednicom>> Sarajevo organizirala je sastanak u svojim prostorijama na kojem su s predstavnicima Klasa, Aspeka i Udruženja pekarskih privrednika razmatrani aktuelni problemi u pekarstvu, saopćeno je iz PKKS-a.

Kritikovana je kupovina brašna i drugih aditiva na ilegalnom tržištu, odnosno nepoštivanje Pravilnika o posebnim uvjetima evidentiranja i obilježavanja brašna, kao i nepoštivanje higijensko-sanitarnih mjera.

Pekarski privrednici dodatno su uznemireni najavama slabijeg roda i lošeg kvaliteta ovogodišnje pšenice, te najavama povećanja cijena energenata, što itekako može utjecati na profitabilnost poslovanja i konačni kvalitet proizvoda.

Vodeće pekarske kompanije i samostalni pekarski obrtnici, početkom godine, iznalaženjem unutrašnjih rezervi, snizili su proizvođačke cijene hljeba za 10 posto ili su zamrzli cijene na prošlogodišnjem nivou kako bi doprinijeli zaštiti standarda potrošača osnovne životne namirnice – hljeba.

Međutim, zbog uvođenja PDV-a, povećanja cijena energenata i skupog vrednovanja ljudskog rada (zbog rada noću, praznicima i vikendima), došlo je do smanjenja profitabilnosti i likvidnosti preduzeća, smanjenja obima proizvodnje, a kod nekih i do otpuštanja radnika.

Sve to negativno se odrazilo na razvoj industrije pekarstava i standard zaposlenih radnika, koji se nalaze u grupi primaoca najnižih prosječnih plaća u Kantonu Sarajevo.

U zaštiti interesa proizvođača hljeba i standarda građana, kako je istaknuto na sastanku, pekarska industrija ne može ostati sama, već se u rješavanje nagomilanih problema u pekarskoj proizvodnji moraju uključiti i druge institucije, robne rezerve, socijalni fondovi i dr.

Dogovoreno je da Udruženje pekarskih privrednika i tri vodeće industrijske pekarske kompanije Klas, Sprind i Aspek intenziviraju aktivnosti na iznalaženju odgovarajućih rješenja u formiranju i implementaciji proizvođačkih cijena osnovnih pekarskih proizvoda i utvrde zajedničku platformu nastupa na tržištu i prema odgovarajućim institucijama.