Komentari (6)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@pikac ja imam 12 društava i veoma dobro znam na koji način i kojim metodama treba tretirati med da bi neuki kupci povjerovali da je pravi a i ja ga FALŠIRAM i opet ide kao \'\'pravi\'\' za 15-20 KM/kg a to da se ne može zaraditi to je laž jer ja 68% godišnje plate u firmi u kojoj radim zaradim na prodaji \'\'meda\'\',i zato ne kukajte ni ti ni tvoji koji ste se našli uvrijeđeni ovim komentarima
Hmmm . Med ti je teži od vode i prodaje se svugdje u tim ambalažama( dok voda na 4 Stepena C 1000ml teži 1 kg a ako je toplija 1000ml nešto manje od 1kg.Ovaj med što se kupuje pored ceste je čisti šečer plus aditivi. Ostale cijene pravog meda variraju bar kod nas u TK od12km na 5 kg pa do 15-20 po kili za bagremov i šumski med. Što se tiče primjesa u medu vjerovatno i među pčelarima ima neljudi koji nešto dodaju zato kupac meda gleda od koga ga kupuje i poznaje tehnike kako odrediti je li med pravi ( to možeš naći na internetu) jednom skontaš i uvijek znaš je li pravi. Naravno postoje mikro-oblasti gdje je paša još uvijek dobra i ukoliko se potrefi dobro vrijeme pčelar može imati dobar unos meda ali to je vrlo rijetko pa većina pčelara vozi pčele što iziskuje dodatne troškove i ako se potrefi loše vrijeme ćisti gubitak a ako ih ne vožaš vjeruj čista nula , ali mnogi pčele drže iz ljubavi kao neko recimo golubove i nadaju se biće bolje dogodine.
@pikac Da je u tegli 1 kg. meda kako bi trebalo možda bi mi ta cijena i odgovarala a da je med bez drugih primjesa. Međutim tegle se prodaju po 20 KM, a kada je doneseš kući svatiš da je tegla od 750 grama. Neznam kako ali na cesti ispred Konjica pa i u Sarajevu na Stupu prodaju tegle i po 8 KM. Dali je to moguće??? Kakav je to med??? Usput gledao sam na televiziji da jedan pčelar može pristojno živiti i hraniti porodicu od više članova domačinstva.Uredno je prijavio djelatnost i registrovao firmu (u Cazinu) , plaća porez državi i sve ostale dadžbine poput penzijskog i zdravstvenog osiguranja.
Gosp hmmm takvim kao tebi dati 15 km za prvoklasnu teglu meda je puno jer ti i tebi slićni neznate kako je do istog veoma teško doći i pored velikog truda pčelara jer mnogo toga u pčelarstvu zavisi i od božije volje, kao i prirode koja je sve siromašnija medonosnim biljem. 90% naših pčelara su oni koji imaju 10- 20 društava i vjeruj da oni jedva pokrivaju troškove pčelarenja a same pčele jako se teško prodaju tako da ne prestavljaju nikakav kapital a sa druge strane traže stalna ulaganja i redovan rad. Ovo govorim jer moj otac 30 i više god. drži pčele. Tebi je skup mede u tegli za 15 km a vjerujem da ga ti nebi vadio iz tuđeg pčeljnjaka za 15 km po kilogramu ( da ti se plati) kada bi shvatio koliko je samo težak proces vrcanja meda.
Boli me neka stvar za pčelarima koji su cijene svojih proizvoda digli do neba. Kada ih pitaš plačajuli kakav porez državi onda kažu da im je to hobi a ne zanimanje. Iz hobija godišnje zarade i po 30000 KM. Sada su se dosjetili pa prave i raznorazne lijekove kao žara u medu, brusnica u saću, polen sa lukom, 20 % propolis sa gljivama, krema od meda, za one koga boli gloova, koga boli noga, koga boli ruka ima med sa hrenom itd....... Ma pravi biznis a sveke godine kukaju kako im je teško, kako nema hrane , kako se pojavila bolest pčela itd.... Ma ody.ebite u skokovima.
PRILOG IZ GORAZDA ------------------------ Ja sam Ismet prezivam se Horo, istinu sam svima reci moro, nit se zanje nit u selu vrse, svaku stopu zauzele Mrse, niti oru nit\' njive kopaju, samo dodju da se nalopaju, pokupise jabuke i sljive, dok im leze zapustene njive, nigdje pcela od njiha ne osta, sve pokrase i nikad im dosta, i trnjine redom oglodase, a u stranci glume da su pase.\'\'