Pomoćnik ministra
0

Terzo: Budžet FBiH je stabilan, neće biti smanjenja boračkih naknada

B. T.
Mirza Terzo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mirza Terzo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Budžet Federalnog ministarstva za pitanja boraca je 347 miliona maraka, on je stabilan, garantuje isplatu naknada na vrijeme. Kazao je to danas na konferenciji za medije Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca, kazavši da nije planirano bilo kakve smanjenje naknada iz ove oblasti.

Kako je rekao, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila i kooeficijent za isplatu egzistencijalne naknade za pripadnike boračke populacije, odnosno demobilisane borce za treći kvartal ove godine. Na osnovu njega, mjesečne naknade bit će iste kao i u prvoj polovini ove godine.

"Pošto je ovo najmlađi zakon u ovoj oblasti, dužan sam vas informisati da je kroz bazu isplata do sada prošlo 20.000 korisnika, a trenutno ih je 17.700. U prvoj polovini ove godine, za ovu namjenu isplaćen je 21 milion maraka. Pored toga, za demobilisane borce u prvoj polovini godine isplaćeno je 1,7 miliona KM na ime pomoći za liječenje, odnosno za sufinansiranje troškova dženaza. Također, za period januar-juni isplaćen je 161 milion KM na ime naknada lične i porodične invalidnine, naknada za dobitnike ratnih priznanja i egzistencijalne naknade", rekao je Tezo, kazavši da se u prosjeku svaki mjesec isplaćuju naknade za 103.000 korisnika.