BiH
0

Tegeltija: Vlast odlučna u borbi protiv sive ekonomije

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija rekao je danas u Narodnoj skupštini RS da je Zakon o poreskom postupku dio seta zakona koji su vezani za suzbijanje sive ekonomije. U tom setu zakona donesen je akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije i sadrži tri dijela.

"Prvi set zakona se danas nalazi pred poslanicima i sadrži četiri zakona. Radna grupa Vlade RS je analizirala sve probleme sive ekonomije i definisala četiri-pet najvećih problema sa kojima se privreda u RS svakodnevno susreće. To je, prije svega, neregistrovana djelatnost. To stvara nelojalnu konkurenciju. Drugi problem je problem neprijavljenih radnika. Znatan broj preduzeća ne plaća redovno doprinose, radnici rade nacrno. Treći problem se ogleda u tome što pojedini privredni subjekti stvaraju obaveze na nivou države, pošalju firmu u stečaj, a onda registruju drugu firmu. Četvrti problem je koordinacija između kontrolnih organa", rekao je Tegeltija.

Set zakona je, dodao je on, dobio punu podršku Privredne komore RS. Komora je, istakao je Tegeltija, predložila da se umjesto zatvaranja objekata njihovim vlasnicima zaprijeti visokim novčanim kaznama.

"Taj prijedlog je došao vrlo kasno i nismo mogli da ga stavimo u nacrt zakona, ali ćemo razmišljati o tome. Svi naši napori su usmjereni protiv onih koji ne prijavljuju radnike koji nelegalno rade ili stvaraju obaveze koje nisu predviđene. Sve te mjere su podrška onim poslodavcima koji rade u skladu sa zakonom", istakao je Tegeltija.