BiH
12

Tauber: Čvrsto vjerujem da pokušaj ubistva nije povezan s mojim vjerskim identitetom

Piše: M. N.
Istaknuti član Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber kazao je na konferenciji za novinare kako čvrsto vjeruje da motivi napada nisu povezani s njegovim nacionalnim ili vjerskim identitetom, te je negirao ranije navode da je on lično upleten u neki sudski spor.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na današnjoj konferenciji za novinare Tauber se zahvalio svim građanima Sarajeva i BiH na podršci koju su mu iskazali lično, mnogobrojnim porukama, mailovima i telefonskim pozivima.

"Ne mogu da povežem napad s ličnim odnosima. Tog čovjeka sam znao samo iz viđenja, nikada se čak nisam ni pozdravljao s njim. Vjerujem da nije bilo na drugoj osnovi, jer nema dokaza i nikada mi niko nije prijetio, niti sam imao neku dojavu. Bio sam oduvijek čovjek koji je zaljubljen u Sarajevo i BiH, zato sam se i vratio da nešto uradim i doprinesem razvoju kulture i historije te da ostavim nešto budućim generacijama", kazao je Tauber dodavši da je spor u vezi sa uređenjem stana koji je u njegovom vlasništvu bio prije 13 godina i ne vjeruje da je to motiv jer je prošlo previše vremena.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ponovio je kako smatra da je ovo bio pokušaj ubistva, te da će o svemu svjedočiti novinari National Geographica i turistički vodič iz Sarajeva koji su sjedili s njim u Wiener Cafeu u Sarajevu. Predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci kazao je kao je ovaj nemili incident šokirao sve pripadnike ove zajednice, ne zato što je Tauber Jevrej, jer smatraju da se oni ne razlikuju od bilo kojeg drugog naroda ili građanina u BiH.

"Ni u jednom momentu nismo htjeli pomisliti da je napadnut zato što je Jevrej jer za to nema razloga. Oni koji ne vole drugo i drugačije pokazali su to napadima 1992.-1995. kada je poginulo hiljade ljudi u ovom gradu. Drago mi je što smo naišli na veliku podršku pojedinaca i institucija. Dirnuo nas je stav Palestinske zajednice u Sarajevu koji su začepili usta svima onima koji su komentarisali da je ovaj napad osveta za sve što se dešava na Bliskom Istoku i u Siriji. Niko ovdje ne može biti odgovoran za to što radi Izrael, isto kao što Bošnjaci ne mogu biti odgovorni za ono što radi IDIL", kazao je Finci.

Istakao je kako se ove godine obilježava 450 godina otkako su Jevreji došli u Sarajevo, te da se osjećaju dijelom bh. društvene zajednice.

"BiH je na vrhu zemalja koje su oslobođene od antisemitizma", naglasio je Finci.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Konferenciji za novinare prisustvovao je i Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS, koji se zahvalio medijima na objektivnom izvještavanju o ovoj temi, te je rekao kako policija još radi na potvrđivanju motiva.

"MUP KS će promptno reagirati na ovakve slučajeve i učinit će sve da KS učinimo kantonom s ugodnim ambijentom za život", kazao je Nefić.