Kanton Sarajevo
207

Tanović o Južnoj longitudinali: Prioritet su racionalne, a ne političke odluke

B. T.
Sporna zgrada na Grbavici (Foto: D. S./Klix.ba)
Sporna zgrada na Grbavici (Foto: D. S./Klix.ba)
Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo obavijestio je da se svake sedmice održavaju intenzivni sastanci vezano za rješavanje decenijskog problema Južne longitudinale.

"Koliko god da su kompleksni izazovi koje smo zatekli činjenica je da timski rad Ministarstva saobraćaja KS, Zavoda za izgradnju KS, Zavoda za planiranje KS, Direkcije za saobraćaj KS i Općine Novo Sarajevo daje rezultate. Racionalne, a ne političke odluke su jedini prioritet. Idemo dalje", poručio je Tanović na Facebook profilu.

On nije detaljno obrazlagao u kojoj fazi je rješenje problema gradnje ove saobraćajnice, jedne od važnijih i frekventnijih u Sarajevu.

Od ranije je poznato da je jedan od najvećih problema zgrada u ulici Grbavička, od brojeva 62 do 68, koja se nalazi na trasi saobraćajnice i koja bi trebala biti srušena.

U oktobru prošle godine Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog Ugovora o prenosu prava vlasništva nekretnine uz naknadu, između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja.

Tadašnji premijer Kantona Sarajevo, ministar saobraćaja Adi Kalem i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo poručili su da je tada "konačno razriješeni problemi oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa".

Osim na ovoj lokaciji, gradnja je stopirana i od Hrasnog prema Novom Gradu.