BiH
190

Tanja Fajon za Klix.ba: Demonstracije su ogledalo bh. društva

Piše: J. H.
Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu (Foto: EPA)
Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu (Foto: EPA)
Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu, osvrnula se na demonstracije u Bosni i Hercegovini. Kako kaže, građani BiH opravdano od političara zahtjevaju poboljšanje životnih uslova.

Fajon je pozvala da se izbjegne nasilje tokom demonstracija.

"Demonstracije predstavljaju ogledalo bosanskog društva i istovremeno znak buđenja građana koji svoj očaj izražavaju na ulicama. Zahtjevi demonstranata posljedica su višegodišnjeg nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine. Izražavanje tog nezadovoljstva je svakako njihovo pravo, i upravo interakcija između civilnog stuba i vlasti govori o kvalitetu i zrelosti jednog društva. Tokom posljednje posjete u Sarajevu sam upozorila da političari u BiH gube kredibilitet i povjerenje građana, i da država zaostaje kada je u pitanju proces integracije u EU", kaže zastupnica u Evropskom parlamentu za Klix.ba.

Dodaje da je u potpunosti razumljivo to što su građani izgubili povjerenje u funkcionalnost sistema i cjelokupnu vlast i što zahtijevaju smjene.

" U njihovim zahtjevima se krije želja za boljim životom, po boljim socijalnim i ekonomskim uslovima, za pravdom i poštenjem. Slobodno možemo reći da ovi zahtjevi potvrđuju želju građana BiH da što prije postanu dijelom Evropske unije", dodala je naša sagovornica.

"Ako postoji svijetla tačka ovih protesta, onda je to prekoračenje etničkih i nacionalističkih razlika i ujedinjenost državljana Bosne i Hercegovine kada su u pitanju zahtjevi koji se tiču svakodnevnog života prosječnog građana BiH. Smatram da je se bosanskim političarima pružila prilika da saslušaju i čuju zahtjeve građana i time pokažu svoju odgovornost za svjetliju budućnost BiH. U isto vrijeme i pozivam lidere u BiH da ozbiljno analiziraju zahtjeve građana i da im se u potpunosti posvete. Upravo to je njihova uloga i njihova moralna dužnost", kazala je Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu, komentarišući demonstracije širom Bosne i Hercegovine kroz koje bh. građani traže bolje uslove života i smjenu postojećih političkih garnitura.