Poslan prije 12 dana
0

Tajnovita sudbina zahtjeva za izručenjem Divjaka

Sarajevo-x.com
Austrijski sud nije primio zahtjev BiH za izručenje Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije BiH, ni 12 dana nakon što je Ministarstvo inostranih poslova BiH potvrdilo da je proslijedilo ovaj dokument.

U Ambasadi BiH u Beču nisu željeli reći da li su primili i dostavili austrijskom sudu zahtjev BiH za izručenje Divjaka, koji je u Austriji uhapšen 4. marta po potjernici Srbije zbog sumnje da je učestvovao u zločinu počinjenom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

“Nemam komentar”, kratko je odgovorio Haris Hrle, ambasador BiH u Austriji, dodavši da je takav stav zasnovan na diplomatskim pravilima, ali i konsultacijama sa Divjakovim pravnim zastupnikom.

Richard Soyer, Divjakov branilac, takođe nije htio govoriti o ovom postupku.

“Molim vas da razumijete da ne možemo komentarisati proceduru izručenja koja je u toku”, kazao je Soyer.

Christa Zemanek, portparolka suda u austrijskom gradu Korneuburgu, rekla je da sud čeka dokumentaciju iz Srbije kako bi donio odluku o zahtjevu ove zemlje za izručenje Divjaka.

“Do sada nismo primili zahtjev iz BiH za izručenje. Vlasti Srbije su tražile da on bude izručen i sada čekamo njihovu dodatnu dokumentaciju”, rekla je Zemanek, javlja BIRN - Justice Report.

Ona je dodala da će o zahtjevu Srbije biti odlučeno bez obzira da li će se sudu obratiti BiH.

“Ako stigne zahtjev BiH, on će biti razmotren, ali takav zahtjev nije stigao”, dodala je Zemanek.

Srbija sumnjiči Divjaka za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Divjaku je sud odobrio da se uz kauciju brani sa slobode, ali ne smije napuštati Austriju.