BiH
17

Tahirović: Zadovoljni smo presudom Tolimiru, on će u zatvor doživotno

FENA
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Možemo reći da smo u suštini zadovoljni cjelokupnom presudom Zdravku Tolimiru, jer ovo je kraj priče, on će u zatvor doživotno - ocijenio je za Fenu predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Komentirajući današnju presudu Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora za Zdravka Tolimira, Tahirović podvlači da je on osuđen za genocid i udruženi zločinački poduhvat.

Smatra da su pojedini segmenti unutar presude za žrtve zadovoljavajući, prije svega što je prvi put spomenut genocid u Istočnoj Bosni, jer se ne spominje samo Srebrenica.

  • Jeste da to nije osuda za Tolimira, ali se u zaključku presude i to spominje. Činjenica je da je oslobođen za genocid u Žepi. Žao nam je što je Sudsko vijeće imalo takav stav, jer ispada da je Žepa bila kolateralna šteta, iako su u Žepi ljudi doživjeli istu sudbinu kao u Srebrenici - kazao je Tahirović.

On podvlači da, u cjelini gledajući i imajući u vidu presude koje su u zadnje vrijeme izricane i koje su bile "doista katastrofalne", žrtve mogu biti zadovoljne.

  • Nadamo se da će Haški tribunal u narednom periodu biti na tragu ove presude te da će žrtve imati satisfakciju. Ovo je i poruka generacijama koje dolaze da počinjeni ratni zločin ne zastarjeva, te da će pravda kad-tad doći, a zaločinci biti kažnjeni - zaključio je on.