BiH
21

Tahirović: Važno je da Meron vidio šta se desilo u Tomašici

FENA
(Foto: Anadolija)
Predsjednik Udruženja logoraša BiH Murat Tahirović ocijenio je važnim da je predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron danas posjetio Tomašicu, najveću masovnu grobnicu na prostoru bivše Jugoslavije te u svom sjećanju ponio što što se tu desilo, jer je to, kaže, daleko drugačije od onoga kada se o tome govori u sudnici.

"Važno je da je Meron došao ovdje iako se mi ne slažemo kako Haaški tribunal u posljednje vrijeme donosi odluke u žalbenim postupcima. Iz tih razloga smo ga Satko Kujagić i ja pozvali da dođe ovdje i sam vidi da ovo nije pojedinačni eksces, već da je ovo bilo planirano", rekao je Tahirović.

I sam je neprijatno iznenađen činjenicom da se za ovu grobnicu nije znalo dosad, da su o njoj šutili oni koji su znali, a žrtve posebnoi pogađa to da su se pojavile informacije da su mnogi znali za ovu grobnicu i prije nego što su za njen lokalitet ukazali oficiri bivše Vojske RS-a.

U Tomašici je, dosad, ukupno s onim iz Jakarine kose, pronađeno oko 700 posmrtnih ostataka, a postoje indicije da se u toj grobnici na većoj dubini nalaze tijela još 200 ubijenih Bošnjaka iz Prijedora.

Tahirović je ponovio da je Udruženje logoraša BiH podnijelo i krivičnu prijavu protiv ratnog kriznog štaba općine Prijedor.

"Cijela hijerarhija policijskog, vojnog i civilnog vrha Prijedora treba biti optužena zbog Tomašice, jer su oni to planirali i uradili"; kazao je on.

Udruženje je od glavnog tužioca Haaškog tribunala tražilo da se u predmete protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića unese i Tomašica.