Press
0

Tadić poručio Inzku da ne krši Dejton

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić podržao je premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i u telefonskom razgovoru poručio visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku da ne krši Dejtonski sporazum - piše beogradski "Press".

Prema saznanjima ovog lista, koji se poziva na dobro obaviješteni izvor, Tadić je rekao telefonom Inzku, koji ga je, kako se navodi, grozničao pozvao, da je Srbija za dosljedno poštivanje Dejtonskog sporazuma i da će Beograd braniti prava i interese srpskog naroda i RS.

   Prema saznanjima lista, u pokušaju da spriječi Dodika i Narodnu skupštinu RS da usvoje zaključke o "Elektroprenosu BiH" i zaprijete referendumom u slučaju novih pritisaka i nameta, Inzko je prekjuče pokušao da apeluje na Tadića da utiče na premijera RS da "ne prenagljuje".

   "Inzko je u srijedu grozničavo telefonom zvao Tadića, koji je bio u posjeti Sloveniji. Kada ga je, najzad, iz četvrtog pokušaja dobio, rekao mu je da bi bilo dobro da 'smiri Dodika' kako se situacija u BiH ne bi radikalizovala", piše list.

   Tadić je, kako se dodaje, visokom predstavniku mirno saopštio da on razumije njegovu zabrinutost, ali da i šef OHR-a treba da razumije u kakvoj situaciji se nalaze srpski narod i RS.

   Predsjednik Srbije je Inzku rekao da je Beograd za dosljedno poštivanje Dejtonskog sporazuma, kao i prava i interesa svih naroda u BiH i da više ne smije da bude nikakvih pomjeranja u odnosu na izvorni Dejton, kao što je do sada bio slučaj.

   Tadić nije propustio da naglasi da će Beograd, kao i do sada, braniti prava i interese srpskog naroda i RS, koja proizilaze iz Dejtonskog sporazuma - tvrdi dobro obaviješteni izvor "Pressa".