Predsjednik Srbije u Sarajevu
0

Tadić: Nisam naklonjen ni Divjaku ni Mladiću

Piše: N. Jamaković
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Državne delegacije Srbije i BiH na današnjem sastanku u Sarajevu pokrenule su pitanje osude svih u regionu koji su učestvovali u izvršenju ratnih zločina, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Nije riječ samo o pomirenju, već i o izgradnji vladavine prava. Osim toga, samo na taj način možemo izgraditi institucije od povjerenja, ali i izgraditi stabilna i prosperitetna društva", poručio je Tadić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Onda je na pitanje novinara o hapšenju Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i Ejupa Ganića kazao:

"Imam veliku rezervu i ne osjećam bilo kakvu naklonost ni saosjećanje prema osobama optuženim za ratne zločine. A, jedino su sudovi nadležni da odlučuju o tim pitanjima, kao i u procesima protiv Karadžića i Mladića i stoga nisam pristalica da se iznose određeni stavovi prije okončanja postupaka. Jer, ljudi imaju različita osjećanja pa je tako 'gospodin Mladić' nevin za ljude u Srbiji. Ako sud oslobodi osobu optuženu za ratni zločin, ja sam prvi koji ću se izviniti", naveo je Tadić, dodavši kako Srbija nastoji uhapsiti i posljednjeg haškog bjegunca, "gospodina Gorana Hadžića".

"Srbija i BiH su prirodno povezane"

Predsjednik Srbije je istakao opredijeljenost prema kojoj njegova zemlja želi prijateljske i najbliže odnose s Bosnom i Hercegovinom, naglasivši da narodi koji žive u BiH, također žive i u Srbiji. "Naše zemlje su povezane prirodno - Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive i u BiH i u Srbiji. Naše veze su kulturne, ekonomske, infrastrukturne, mi smo prirodno povezane zemlje i prirodno povezani narodi", kazao je on.

Tadić je podsjetio da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom ima specijalne paralelne veze sa Republikom Srpskom i da takve veze želi i sa Federacijom BiH. On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i svake druge zemlje članice UN, ističući da "Srbija nikada neće preći 'crvenu liniju' miješanja u unutrašnje stvari susjednih, suverenih država, priznatih u UN".

"Srbija je potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ali to ne znači da polaže pravo na miješanje u unutrašnje stvari u BiH", rekao je Tadić i dodao da će njegova država podržati svako rješenje koje je rezultat dogovora tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH, odnosno svako rješenje institucija BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je na konferenciji za novinare da je današnji sastanak u Sarajevu bio prilika da se razmijene mišljenja o ključnim pitanjima zajedničkim za obje zemlje.

"Naš odnos bitan za stabilnost zapadnog Balkana"

"BiH i Srbija povezane su granicom, narodima, jezikom i mnogim drugim stvarima, što nas čini vrlo važnim za stabilnost zapadnog Balkana i Evrope", kaže Radmanović. Prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano i o putu dvije zemlje ka EU, u čemu je trenutno Srbija ispred BiH. Radmanović je istakao da je potrebno da što prije obje zemlje naprave krupne korake ka EU, uz prijedlog EU da ih podstakne na tom putu.

On je dodao da je razgovarano i o pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje, kao što je granica, te o temama pokrenutim u Karađorđevu, o kojima će biti riječi na sastanku za desetak dana u Hrvatskoj. Navodeći da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj saradnji, Radmanović je istakao da je Srbija najveći ulagač u BiH, te da Srbija i BiH imaju značajnu međusobnu trgovinsku razmjenu.

Upitan je Tadić i o epitetu izdajnika koji mu je posljednji put "prikačen" poslije hapšenja Ratka Mladića, na što je kazao da on nije karijerista, već želi iza sebe ostaviti djela, zbog čega mu je, kako je kazao, većina građana i dosad poklanjala povjerenje.

"Samo će građani Srbije odlučiti hoću li opet biti predsjednik Srbije, a odluku će donijeti na osnovu mojih djela. Stoga sam ponosan što mi skandiraju i prizivaju moju smrt navijači koji u Beogradu uzvikuju 'Nož, žica, Srebrenica', ili što su protiv mene navijači u Hrvatskoj i BiH koji govore 'Ubi, ubi Srbina'. Ponosan sam što su takvi protiv mene jer to nisu moji prijatelji", kazao je Tadić.

Đokovićeva pobjeda važna je za sve u regiji

Odgovorio je i na pitanje o njegovom prisustvu na finalnom meču Wimbledona, kazavši kako je Novaka Đokovića, "čija je pobjeda značajna ne samo za Srbiju već i sve zemlje u regiji", gledao na poziv organizatora, odnosno britanske kraljevske porodice. Dodao je da je meču prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH, Sven Alkalaj.

"Dobro je da političari i na taj način pružaju podršku našim talentima. Ali, to ne trebamo činiti samo u sportu, trebamo podržavati naše talente i u sportu i u privredi i u svim drugim oblastima", zaključio je predsjednik Srbije.

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić doputovao je u Sarajevo, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje je, osim susreta sa članovima Predsjedništva BiH i sastanka državnih delegacija BiH i Republike Srbije, predviđen i sastanak Tadića s Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te sastanak u Vijeću za regionalnu saradnju.