Haški tribunal
3

Tabaković za 2.000 KM lažno svjedočio u Lukićevu korist

Sarajevo-x.com
Milan Lukić i Sredoje Lukić
Milan Lukić i Sredoje Lukić
Haški tribunal optužio je Zuhdiju Tabakovića da je prihvatio novac u zamjenu za lažno svjedočenje na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću. U optužnici, koja je potvrđena u novembru ove godine, stoji da je Tabaković pristao za 1.000 eura (oko 2.000 KM) lažno svjedočiti u korist rođaka Lukić.

Milan Lukić je u julu 2009. godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) nepravosnažno osuđen na doživotnu, a Sredoje Lukić na dugotrajnu kaznu zatvora od 30 godina, zbog zločina nad Bošnjacima iz Višegrada.

Rođaci Lukić su se žalili na presudu, i postupak se trenutno nalazi pred Apelacionim vijećem MKSJ-a.

Sud BiH je u novembru ove godine Tabakoviću odredio niz mjera zabrane, između ostalih zabranu putovanja van Kantona Sarajevo i redovno javljanje u policijsku stanicu. Odluka je naknadno promijenjena te su mjere ukinute, nakon čega je Tabaković 18. decembra 2009. godine prebačen u sjedište Tribunala u Haagu.

Prvi put se pojavio pred sudijama 22. decembra ove godine, kada mu je pročitana optužnica. Njegov branilac Steven Powles zatražio je od Suda da se optužnica pročita na zatvorenoj sjednici, što je prihvaćeno, te je javnost bila isključena s cijelog toka ročišta.

U potvrđenoj optužnici stoji da se Tabaković 18. oktobra 2008. godine u Sarajevu sastao s Jelenom Rašić, članicom tima Odbrane Milana Lukića, koja mu je ponudila novac kako bi se potpisao na “prethodno sastavljenu izjavu”, što je on prihvatio.

“Zuhdija Tabaković je pročitao izjavu i znao je da će potpisivanjem dati lažan iskaz. Tabaković nije bio svjedok, niti ima saznanja o događajima koji se opisuju u izjavi, ali je svejedno pristao da potpiše izjavu”, stoji u optužnici, piše BIRN Justice Report.

U drugoj tački optužnice Tabaković se tereti da je, na nagovor Jelene Rašić, “pristao naći dodatna dva muškarca koji će potpisati prethodno pripremljene izjave”.

“Kao rezultat toga što su potpisali izjave, svaki od muškaraca je dobio 1.000 eura od čovjeka po imenu Dragan, koji radi s Jelenom Rašić. Zuhdija Tabaković je bio prisutan u zgradi Opštine Novi Grad u Sarajevu kada su oni potpisali izjave i bili plaćeni”, navodi se u optužnici Tužilaštva u Haagu.

Zuhdija Tabaković je prije rata bio policajac u Višegradu.

Zaprijećena kazna za nepoštivanje Tribunala je zatvorska do sedam godina ili novčana u maksimalnom iznosu do 100.000 eura.