BiH
136

Svjetski mediji: Srebrenica je sramni ožiljak na savjesti svijeta

Klix.ba
Sky News Australia donio je priču o 19. godišnjici genocida u Srebrenici
Sky News Australia donio je priču o 19. godišnjici genocida u Srebrenici
I svjetski mediji ovih dana donose priče o užasnom genocidu koji se dogodio u Srebrenici. U vrijeme kada se u Srebrenici obilježava 19. godišnjica genocida nad Bošnjacima i još uvijek sahranjuju žrtve svjetski mediji donose nove priče i podsjećanja na ovu stravičnu tragediju.

Agencija AP tako donosi priču o Hajriji Selimović, majci koja će ove godine uz mezar svoga muža sahraniti i dvojicu sinova. Devetnaest godina tražila je njihove kosti.

Samir je imao 23, a Nermin 19 godina kada ih je usmrtio srpski streljački vod. Oni su, navodi AP, bili među 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koje su jula 1995. ubili Srbi u Srebrenici, u najgorem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Dok godine prolaze, ostaci žrtava Srebrenice još uvijek se nalaze u masovnim grobnicama. Svakog 11. jula u memorijalnom centru u Potočarima se sahranjuju novopronađeni posmrtni ostaci žrtava", piše AP.

Izvući pouke iz srebreničkog masakra

Ove godine, dva sina Hajrije Selimović bit će sahranjena zajedno sa još 173 žrtve genocida. Ranijih godina u Potočarima je sahranjeno 6.066 žrtava. Prošle godine Hajrija je u Potočarima pokopala svoga supruga Hasana, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2001. godine.

"Nisam htjela da ga sahranim, jer smo našli samo glavu i nekoliko manjih kostiju. Čekala sam da pronađemo i ostatak kostiju, ali kako godinama nismo uspijevali, sahranili smo ono što smo imali", ispričala je Hajrija.

Kolumnista Muddassar Ahmed na portalu TV stanice Al Arabiya piše kako će neuspjeh međunarodne zajednice da spriječi zločin ogromnih razmjera u Srebrenici ostati sramni ožiljak na savjesti svijeta i snažan podsjetnik na potrebu rane intervencije u područjima i situacijama u kojima bi se genocid mogao dogoditi. On je istakao kako iz srebreničkog masakra valja izvući pouke posebno u svjetlu aktuelnih sukoba u Ukrajini, ali i sve izraženije polarizacije u Evropi, gdje su ksenofobija, rasizam i ekstremni nacionalizam u porastu.

Sky News Australia pisao je o hiljadama Sarajlija koji su odali počast za 175 žrtava genocida u Srebrenici čija su tijela kamionima iz Visokog preko Sarajeva prevezena u Potočare.

"Pokrivene muslimanke čiji su muški srodnici ubijeni u Srebrenici jula 1995. sa suzama u očima rukama su dodirivale kamione na kojima je bilo cvijeće. Neke od njih su podigle dlanove i učile molitve za mrtve", prenijela je ova medijska kuća.

Među ožalošćenima je bila i Haša Vranjkovina koja je došla odati počast svome bratu, čiji su posmrtni ostaci nađeni 19 godina nakon što je ubijen.

"Praktično svi muškarci iz moje porodice su ubijeni. Nećak, koji je imao 18 godina i bio lijep kao slika, dvojica braće, njihovi sinovi, svi...", kazala je agenciji AFP.

Dug prema mrtvima

Ova agencija je prenijela riječi i Ramize Pilav, koja je prije tri godine sahranila supruga i 16-godišnjeg sina, koji su također ubijeni u genocidu u Srebrenici.

"Svaki put imam utisak da ovi konvoji skraćuju život preživjelih, bol je tako velika. Ali moramo biti ovdje kako se ne bi zaboravilo ono što se dogodilo. To je naš dug prema mrtvima", kazala je ona.

Holandski mediji, tačnije holandski NOS koji je prenio riječi bivšeg predsjednika parlamentarnog odbora za pitanja o Srebrenici Berta Bakkera, ovih dana piše kako njihovi političari moraju preuzeti odgovornost i prihvatiti činjenicu da su holandski vojnici ostali pasivni kada su Srbi ubijali hiljade bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici.

Bakker je istakao da u Holandiji postoje ljudi koji smatraju da je ova zemlja bez odgovornosti za ono što se desilo u Srebrenici, jer su holandski vojnici došli sa najboljom namjerom u ovu zaštićenu enklavu, dok drugi smatraju kako je Holandija u potpunosti kriva za genocid koji se dogodio.