BiH
0

Svjetske novinske agencije o Miloševiću

FENA
Svjetske agencije opisuju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je preminuo u subotu u pritvoru Haškog suda (ICTY), kao jednog od glavnih aktera rata koji je doveo do raspada Jugoslavije, prenoseći sve dijelove njegovog života - od uspona na jugoslavensku političku scenu do odgovaranja za ratne zločine pred ICTY-em.

Kako agencija France Presse ističe, politički život Slobodana Miloševića bio je "poglavlje ratnih izazova". "Taj je starac", prenosi France Presse, "proveo 13 godina u izazivanju zapadnih sila koje su ga prisilile, pod prijetnjom sankcija, da odustane od svoje ratničke politike".

"Milošević, zavaravajući šarmantan i vrlo tvrdoglav, bio je majstor taktike koji je pretvorio poraze vlastite države u osobne pobjede i zadržao se na vlasti 13 godina iako je izgubio četiri rata koji su uništili njegovu zemlju i osiromašili njegov narod", prenosi Associated Press.

Reuters ga opisuje kao "inteligentnog, beskrupuloznog i kompulzivno drskog, te dodaje da se kockao dok nije izazvao katastrofu, pa čak i nakon nje tokom više od desetljeća beskorisnih ratova, opirući se raspadu Jugoslavije". Kako dodaje Reuters, sve je vrijeme tvrdio da radi sve kako bi obranio Srbe, no neki smatraju da je činio sve kako bi se što dulje održao na vlasti.

"U ratovima u BiH i Hrvatskoj igrao je na nacionalističku kartu ali je sav prljav posao ostavio drugima, poput vođa bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića." Prema Reutersu, njegova najvažnija uloga na svjetskoj sceni bila je potpisivanje Dejtonskog sporazuma 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni, kada se, kako ta agencija prenosi riječi jednog od sudionika tog događaja, "osjećao izjednačenim s velikim političkim vođama".

"No krivo je procijenio Zapad, preračunao se koliko daleko može ići, te je na kraju krivo procijenio vlastiti narod koji ga nije izabrao 2000. godine na drugi mandat za jugoslavenskog predsjednika", piše Reuters.

Sve su agencije posebnu pažnju posvetile njegovom suđenju.

Prema France Pressu, ICTY je za Miloševića predstavljao "svjetsku antisrpsku urotu", stalno mu je osporavao legitimnost, suce i tužitelje nazivao je na suđenju "drugom stranom", a sebe "žrtvom tog suda".

Reuters piše da su suci vrlo često morali prekidati monologe bivšeg jugoslavenskog predsjednika koji je bio uvjeren u vlastitu pravnu umješnost iako je često promašivao bit.

Agencije prenose i da je tvrdoglavo vođenje vlastite politike Slobodana Miloševića stajalo zdravlja. "Zbog tegoba s visokim krvnim tlakom i srcem njegovo je suđenje često prekidano", pišu Reuters i France Presse.

France Presse prenosi neke medicinske izvještaje u kojima se izražava sumnja da se Milošević "igrao" s vlastitim lijekovima kako bi pogoršao zdravstveno stanje.

Agencija DPA podsjeća da mu je suđenje zbog zdravstvenih problema prekidano 20 puta, ali je Milošević insistirao da se i dalje brani sam.