Slučaj ubistva Mustafe Bukvića
14

Svjedok: Škrbu nisam nikad prije vidio, Mujo nije okupljao djevojke

FENA
Detalj iz sudnice s prethodnog ročišta (Foto: Dnevni list)
Detalj iz sudnice s prethodnog ročišta (Foto: Dnevni list)
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je započeo dokazni postupak na suđenju Dani Škrbi, optuženoj za svirepo ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića 23. februara ove godine.

Glavni pretres je otvoren ispitivanjem svjedoka optužbe Mirsada Travara koji je, kako je potvrdio, kobnog dana bio kod Bukvića da bi mu pomogao zbog problema s kompjuterom.

Svjedok je ispričao da je po njegovom ulasku u radnju ubijenog, odmah za njim ušla i Škrba te je istakao da su se Bukvić i ona "normalno pozdravili" i da je po njihovom ponašanju zaključio da je Škrba došla zato što su joj potrebne usluge fotografa.

Na pitanje advokata optužene Midhata Koče da li je Danu Škrbu ikada prije vidio, Travar je kazao da nije.

"Nikada ranije je nisam vidio u Mujinoj radnji, a dolazio sam tamo više puta mjesečno da bih mu pomogao oko kompjutera", kazao je Travar.

Kočo ga je ispitivao i o ostalim djevojkama koje su ulazile u radnju, ali je Travar istakao da "nije nikada vidio da Mujo okuplja djevojke".

Nakon Travara, optužba je pozvala svjedokinju Diku Tuzlak koja je, također, na dan ubistva bila u Bukvićevoj radnji, gdje je zatekla i Danu Škrbu.

Tuzlak je ispričala da je Bukvić bio drag čovjek te istakla da se o njemu pišu laži po novinama.

"On nije bio takav čovjek kakvim ga je ova ovdje predstavila, a novinari dodali. Bio je dobar čovjek, šaljivdžija", rekla je Tuzlak.

Dodala je da se njemu obraćala kada joj je trebala pomoć, jer je starija žena i kreće se uz pomoć štaka te da je često znala odmoriti na stolici ispred njegove radnje.

"Taj dan mi je trebao broj telefona od doktora koji je par ulaza niže. Na tabli nisam vidjela broj, pa sam ušla u radnju i pitala Mustafu zna li koji je? Ušla sam i vidjela ga da sjedi na mjestu gdje nikada prije nije sjedio, za bijelim stolićem. Imao je pognutu glavu i izgledao je pospano. Kazao je da ne zna broj koji mi treba. Ova je sjedila na sećiji i kada sam rekla da broja nema na tabli skočila je i rekla: Kako nema, sad ću ja donijeti! Uzela je komad papira od Mustafe i istrčala vani. Za nekoliko minuta vratila se s brojem telefona", ispričala je Tuzlak.

Reakciju Dane Škrbe je opisala kao nervoznu i drsku te ustvrdila da joj je vjerovatno zasmetalo što je došla u pogrešno vrijeme.

"Mislila sam da je ona Mustafina unuka, pa zato nisam reagovala, ali sam sama sebi rekla da ću ga sutra pitati što mu je unuka ovakva", kazala je Tuzlak.

Nakon što je od Dane Škrbe uzela papir s brojevima telefona, Tuzlak je, potvrdila je, izašla iz radnje. S obzirom na to da se kreće uz pomoć štaka, nije uspjela do kraja zatvoriti vrata za sobom na što je, prema mišljenju svjedokinje, Škrba ustala i zalupila vrata za njom.

Na pola ispitivanja svjedoka, Škrba je Sudskom vijeću saopćila da se ne osjeća dobro te je proglašena kratka pauza.

Po povratku u sudnicu, završeno je unakrsno ispitivanje svjedokinje Tuzlak, ali je nakon toga, uz nalaz vještaka koji je potvrdio da Škrba može roditi svaki čas, prekinuto dalje izvođenje svjedoka.

Nastavak dokaznog postupka zakazan je za 8. oktobar u 13.00 sati.

Prema tužbenim navodima, Dana Škrba je 23. februara u 14.10 sati došla u Bukvićevu fotografsku radnju Foto San u ulici Omladinskih brigada do br. 7 u sarajevskom naselju Dobrinja, te nakon što su zajedno sišli u podrumske prostorije Škrba ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo povjerenje, svirepo ubila zaklavši ga skalpelom.