Suđenje za zločine u Sarajevu
0

Svjedok odbrane sa optuženim Sarićem došao u Pionirsku dolinu

Klix.ba
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju Goranu Sariću za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok odbrane je rekao da je, zajedno sa optuženim, 1992. godine došao na područje Pionirske doline.

Tomislav Mirosavić je ispričao da je do rata radio kao nastavnik u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u sarajevskom naselju Vraca. Po izbijanju sukoba, zajedno sa Goranom Sarićem otišao je na područje Pionirske doline.

“Otišao sam s Goranom sa Vraca zbog te gužve i anarhije koja je vladala gore”, kazao je svjedok, dodavši da nije znao zbog čega Sarić ide na to područje.

Sarić, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar, optužen je da je 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir. Grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac.

Prema optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Po dolasku u Pionirsku dolinu, prema Mirosaviću, smjestili su se u kuću izvjesnog Pere, a zatim u “objekat bolnice za liječenje alkoholičara”.

“Ni ja ni Goran nismo imali kontinuiteta u radu i življenju tu. Goran je išao za porodicom, smještao ih... Dolaskom u Pionirsku dolinu nije bilo policijske stanice, niti je išta podsjećalo na to”, pojasnio je svjedok.

Na pitanje Odbrane da li je stanica policije formirana u Jagomiru za vrijeme njegovog boravka, svjedok je odgovorio da nije, te da je niko nije ni pokušao uspostaviti.

Odbrana je svjedoku prezentovala spisak na kojem su plate pripadnika stanice milicije Centar od juna 1992. godine, gdje se navode funkcija i ime svjedoka. Mirosavić je pojasnio da nikakvu platu nije dobio, te da “inspektor” nije njegova funkcija.

“Mislio sam da je uloga Sarića bila da sagleda stanje u Pionirskoj dolini. To je bilo moje opažanje”, rekao je svjedok, dodavši da nikada nije primijetio da je Sarić nekome izdao neko naređenje.

Svjedok je također kazao da je jednom prilikom vidio kolonu žena, djece, staraca i muškaraca, te da je čuo da “odlaze za grad”.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart, prenosi BIRN - Justice Report.