Suđenje bivšim pripadnicima HOS-a
0

Svjedok Gružević: Oca su bacili u lokvu i tukli

FENA
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako su on i njegov otac 1992. godine bili mučeni u Dretelju.

Svjedočeći pred Sudom BiH, Milivoje Gružević je kazao da je u julu 1992. zajedno s roditeljima doveden u Dretelj, gdje su on i otac tučeni.

“Ahmet Makitan nas je odveo da čistimo jednu prostoriju. Izvadio je novčanicu i pitao čija je. Ja sam se okrenuo, a on me je počeo tući. Onda nas je poveo da čistimo auto i vidio sam da su oca bacili u lokvu i tukli. Mene je Luka tada udario dva-tri puta”, rekao je svjedok.

Ahmet Makitan zvani Maks osuđen je u Švedskoj na pet godina zatvora za zločine u Dretelju.

Za zločine nad zarobljenim civilima srpske nacionalnosti počinjene 1992. godine u Dretelju, Tužilaštvo BiH tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zarobljenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo. Svjedok Gružević je ispričao da je tokom boravka u Dretelju pretučen Božo Balaban, koji je preminuo nakon toga.

U grupi ljudi koji su ga tukli bio je, prema svjedoku, i Edib Buljubašić.

“Navečer su ga zvali da dođe do prozora, otišao je i primio udarac. Onda su ga izveli vani i tukli. Tukli su ga čim su stigli, palicama, lopatom, nogama... Onda su ga vezali lisicama za rešetke i do ujutru je umro”, kazao je Gružević.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao kako je Buljubašića prepoznao po glasu.

Optuženi Buljubašić je kazao kako je njemu to bio prvi radni dan, te se obratio Sudskom vijeću rekavši da je istina ono što je svjedok ispričao za ubistvo Balabana. Gružević je kazao kako je zatvorenike u Dretelju maltretirala Marina Grubišić, te da je ona bila “inicijator za maltretiranje”.

Rekao je da je ona jednom natjerala zatvorenike na oralni seks.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optužene Grubišić-Fejzić, svjedok je kazao kako je Marinu prepoznao po glasu.

Upravnik Dretelja bio je, kako je rekao svjedok, izvjesni Srećko, te je naglasio da je to čuo od drugih zatvorenik, prenosi BIRN - Justice Report.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje će se nastaviti 11. decembra.