Suđenje Milisavljeviću i drugima
0

Svjedok: Bio sam premlaćivan i seksualno zlostavljan

Klix.ba
U nastavku suđenja za zločine u Višegradu, svjedok Tužilaštva je kazao kako ga je u podrumu policijske stanice seksualno zlostavljao optuženi Predrag Milisavljević.

Svjedok Junus Tufekčić kazao je kako su ga 13. maja 1992. godine “ljudi u crnim uniformama sa kokaradama” sreli u gradu i odveli u policijsku stanicu.

Doveden je u prostoriju u kojoj je zatekao sedam “premlaćenih muslimana”. Kako je kazao, on je izvođen iz ove prostorije i dva puta je bio premlaćen, te seksualno zlostavljan.

“Prvi put je na vrata prostorije došao moj komšija Raković i Predrag. Odveli su me u drugu prostoriju, gdje su me sa još dvojicom pretukli”, kazao je svjedok.

Kako je naveo Tufekčić, optuženi Predrag Milisavljević je sa jednim vojnikom odveo njega i još jednog muškarca u podrum, gdje su ih seksualno zlostavljali.

“Natjerali su nas da se skinemo i da diramo jedan drugome genitalije, a zatim su rekli da to isto uradimo njima. Nakon toga su naredili da to radimo ustima. Ja sam odbio, rekavši da me ubiju. Šta su ovom drugom radili, ja nisam mogao ni gledati”, rekao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Milisavljevića, zajedno sa Milošom Pantelićem i Ljubomirom Tasićem, za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su zločine počinili 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedoku je priložena izjava koju je u januaru 2010. godine dao Državnoj agenciji za istrage i zaštite (SIPA), te mu je ukazano na razlike u odnosu na svjedočenje.

“Kada sam potpisivao izjavu, ja sam skrenuo pažnju da to treba ispraviti”, kazao je svjedok, objašnjavajući zbog čega u zapisniku iz istrage stoji da je uhapšen u aprilu, a ne u maju, kao što je danas izjavio.

U istoj izjavi stoji kako svjedok “ne poznaje Predraga Milisavljevića”, te da su ga “tukla braća blizanci Predrag i Nenad Milisavljević”.

“To je nečija greška. Ja nikada nisam rekao braća Milisavljević, da li je nekome bilo u interesu da tako napiše, ja ne znam ... Lud sam što sam vjerovao SIPA. Ja ne znam kako je koncept izjave kucan, ali, nisam kriv što je neko istumbao izjavu”, kazao je svjedok Junus Tufekčić.

Svjedok je kazao kako poznaje trećeoptuženog Ljubomira Tasića, te da je čuo da je on 1993. organizovao konvoj iz Bosanske Jagodine, kraj Višegrada, te da su iz jednog autobusa izvedeni muškarci koji su kasnije ubijeni.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka će biti nastavljeno 5. marta, javio je BIRN Justice Report.