BiH
0

Svi postupci u prebacivanju Vojislava Šešelja po propisima

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Svi postupci u vezi sa prebacivanjem lidera SRS-a Vojislava Šešelja u bolnicu 6. januara bili su u skladu sa propisima u pritvoru, poručila je večeras Uprava pritvora Haškog tribunala.

Po nalogu sudskog vijeća, Uprava pritvora objavila je detalje pružanja hitne pomoći Šešelju i o njegovom prebacivanju u bolnicu 6. januara, pošto mu je pozlilo u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

U dokumentu je navedeno da je medicinska sestra u toku rutinskog obilaska pritvorenika 6. januara oko 16.30 sati postala zabrinuta zbog Šešeljevog zdravstvenog stanja i, nakon što je preduzela "primjerene preliminarne mjere liječenja", obavijestila je upravu pritvora i pritvorskog ljekara.

Hitna pomoć pozvana je u 16.55 sati, a istovremeno je obaviješten i sekretar Tribunala.

U izvještaju se navodi i da je prva ekipa hitne pomoći stigla u pritvor u 17.00 sati, da bi, pošto je procijenila situaciju, pozvala drugu ekipu koja je došla četiri minuta kasnije, te su u 18.20 sati vozila hitne pomoći napustila sa Šešeljem pritvor Tribunala, pošto su ekipe utvrdile da je najbolje da on bude prebačen u bolnicu.

Prema ovom dokumentu, predstavnici sekretarijata Tribunala zatražili su 9. januara u bolnici Šešeljevo odobrenje da objave detalje o njegovom zdravstvenom stanju, ali je on to odbio, kao i da ti podaci budu objelodanjeni pretresnom vijeću koje mu sudi. 

O tome je vijeće dopisom izvijestio pritvorski ljekar Herit de Lor koji je Šešelja pregledao 12. januara.
Lider SRS-a je u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega podignuta optužnica za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.  

Tribunal sudi Šešelju od novembra 2007, a za mart ove godine zakazane su završne riječi optužbe i odbrane.