BiH
40

Svi Dodikovi napadi na novinare: Prijetnje, uvrede, psovke i omalovažavanja

Piše: G. D.
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Nekadašnji premijer, a sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik ne voli novinare. Toliko ih ne voli da koristi svaku priliku da se obračuna sa onima koji kritikuju njegov, ali i rad vladajuće mašinerije čiji je on glavni zupčanik više od deset godina.

Posljednji napad na novinarku Oslobođenja Gordanu Katanu samo je nastavak Dodikovih bahatih vrijeđanja novinara koji ne žele da im baterije u diktafon stavljaju predsjednik ili Vlada RS.

U junu 2012. godine Dodik je u Vladi RS, tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, napao novinarku BETE Ljiljanu Kovačević, koju je i tužio. Dodik je tada Ljiljani Kovačević rekao da je "lažljiva", da "šalje lažne informacije" i da "nema obraza". On ju je tada optužio da mu se nikada nije izvinila poslije sudskog spora.

Nakon pet godina parničenja i presude Osnovnog suda u Banjoj Luci, kojom je Ljiljani Kovačević presuđeno da mora platiti Miloradu Dodiku 5.000 maraka za pretrpljenu duševnu bol, Okružni sud je stavio tačku na ovaj slučaj odbacivši raniju presudu i presuđujući u korist Ljiljane Kovačević. Dodik joj se nikada nije izvinio. I ne samo da se nije izvinio, nego joj je zabranio ulazak u Vladu RS, ali i u Palatu predsjednika RS. Na konstataciju dopisnice BETE da joj to ne može zabraniti, predsjednik RS joj je na konferenciji za novinare rekao: "Brišite odavde".

Nimalo bolje nije prošao novinar BN televizije Nebojša Vukanović, koji je u aprilu 2013. godine u Trebinju Dodika okupirao pitanjima u vezi sa famoznim aerodromom koji je vlast trebala graditi u gradu na Trebišnjici. Dodiku je u pomoć priskočio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je, bar na kratko, napustio manastirsku portu i postao Dodikov drveni advokat. Grigorije je tada rekao da "svi znaju da Vukanović nije ni toliko čestit, ni pošten kakvim se pravi", dok je Dodik pominjao Vukanovićev mozak, tvrdeći da je novinar BN televizije preambiciozan u namjerama da kritikuje rad vlasti.

Još gore je prošao vlasnik BN televizije Vlado Trišić, kojem je Dodik najdirektnije prijetio telefonom. BN televizija godinama kritikuje rad vlasti u RS i Dodik je nekoliko puta dolazio u sukob sa novinarima ove kuće. To je kulminiralo pozivom Trišiću, u kojem je Dodik, između ostaloga, rekao: "Snimi me, pika ti materina, pa me pusti u Dnevnik. Jeaću ti majku, je l' ti jasno! Dosad sam te poštovao, mislio sam da treba biti korektan. Jeaću ti mater, imam dvije godine, jeaću ti majku! Zdravo!" Tim je riječima Dodik direktno otvorio sezonu lova na novinarske glave koje ne misle njegovom glavom.

Godinama Dodik novinare naziva "drekavcima". Odnos prema banjalučkoj Alternativnoj televiziji demonstrirao je 2010. godine, u noći opštih izbora, kada je novinarima ove kuće zabranio ulazak u izborni štab SNSD-a, koji se nalazio u vodenom parku "Akvana". ATV je tada objavio da je SNSD zabranio novinarskoj ekipi ove televizije da prati aktivnosti ove partije u njihovim izbornim štabovima u Banjoj Luci u vrijeme saopštavanja izbornih rezultata. Također, vodstvo SNSD-a je odlučilo zabraniti novinarima ATV direktna uključenja u televizijski program sa dvije lokacije u Banjoj Luci gdje su čelnici i aktivisti ove stranke pratili izborne rezultate. Sa Dodikom je problema imao i novinar Vladimir Kovačević, kome je Dodik rekao da je lažov i "da uvijek petlja".

Dopisnik Federalne televizije iz Banje Luke Mišo Vidović također je osjetio Dodikovu žaoku na svom novinarskom tijelu. Vidović je u februaru 2009. godine pitao Dodika za kaznenu prijavu koja ga tereti da je oštetio državni budžet za 127.751.870 maraka, a Dodik mu je poželio da dobije infarkt: "Jeste, napravio sam ovu zgradu (Vlade RS) da se vi iz Federacije nervirate i da tebi skoči pritisak i da ti otkaže srce". Godinu dana kasnije Dodik je rekao da je FTV "neobjektivna, neprofesionalna i neprijateljska televizija, sa kojom neće sarađivati".

Tokom pregovora trojke u Prudu, Dodik je koristio svaku moguću priliku da vrijeđa novinarku emisije "60 minuta" Arijanu Saračević-Helać. Prvo je tokom njenog predstavljanja na konferenciji za novinare pokazao šta misli o samoj novinarki, da bi u narednom razgovoru na pitanja odgovarao sa “šta te briga”, uz komentare o njenom izgledu. Na postavljeno novinarkino pitanje, Dodik je odgovorio: "Je*e mi se."

Gostujući svojevremeno na lokalnoj K3 televiziji i odgovarajući na pitanje gledaoca, Dodik je rekao: "Aj, ne se*i, majke ti." Voditelj programa, ugledni banjalučki javni i kulturni radnik Nenad Novaković, poslije ovoga nije prekinuo emisiju.

U emisiji Aleksandra Stankovića "Nedjeljom u 2" Dodik je poručio Bakiru Hadžiomeroviću da će ga nokautirati. Prošle godine je Dodik u Bijeljini verbalno vrijeđao novinarku BN televizije Ljiljanu Faladžić, koju je odgurnuo i lupio joj šakom po mikrofonu. Nedugo nakon što je izvrijeđao Ljiljanu Kovačević, Dodik je sa iste govornice rekao novinarki Oslobođenja Gordani Katani da je "lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama" i dodao kako je politički pristrasna.

Posljednji napad na novinarku Oslobođenja, koji je bio pun malograđanske šovinističke mržnje, kako stvari za sada stoje, zasigurno nije i posljednji rafal koji je predsjednik RS ispucao u novinarsku metu. Sada čak ima i novo oružje: Zakon o javnom redu i miru...