BiH
0

Svi budžetski korisnici moraju kupovati GRAS-ove kupone

Piše: J. H.
Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo danas je razmatrala pet zahtjeva menadžmenta GRAS-a, koji se odnose na poboljšanje situacije u ovom kantonalnom preduzeću. Među interventnim mjerama, kako su ih u ovom preduzeću nazvali, je i realizacija zaključka Skupštine KS, kojom se nalaže kupovina mjesečnih karata svih budžetskih korisnika.

Ministar saobraćaja Jusuf Bubica kazao je da se prvi zahtjev GRAS-a odnosi na povećanje cijena mjesečnih karata Kantonu, prema kojem bi karte za A zonu koštale 53 KM, a karte za B zonu 115 KM.

Vlada će po ovom pitanju zadužiti nezavisno tijelo koje će odlučiti o cijenama karata najkasnije do 30. septembra ove godine.

Drugi zaključak Vlade odnosi se na zahtjev GRAS-a i zaključak Skupštine Kantona Sarajevo iz 2011. godine prema kojem svi budžetski korisnici moraju kupovati mjesečne karte ovog javnog preduzeća.

"Ovaj zaključak je djelimično proveden. Pojedini budžetski korisnici su odbili kupovati GRAS-ove karte, navodeći da ne pružaju adekvatnu uslugu", kazao je Bubica te dodao da će Vlada tražiti od svih budžetskih korisnika kupovinu GRAS-ovih karata.

U trećem zahtjevu iz GRAS-a su tražili veće ovlasti za revizore. Kako je Bubica kazao, status kontrolora naplate u GRAS-u definisan je novim zakonom, koji će se naći na narednim sjednicama Skupštine KS.

IZ GRAS-a su također tražili izmjenu kolektivnog ugovora komunalne privrede, što je Vlada i prihvatila.

Peti zahtjev ovog preduzeća odnosio se na nabavku novih minibusa, autobusa, trolejbusa i tramvaja. Kako je kazao resorni ministar, GRAS-u nedostaje ukupno 200 vozila te su iz tog preduzeća tražili da Vlada KS bude garant kod podizanja kredita i investicija u vozila.

Međutim, kako je kazao Bubica, Vlada ne može biti zakonski garant otplate kredita, ali će njihov zahtjev biti razmatran i eventualno uvršten u Budžet KS za 2012. godinu.