BiH
0

Svetlana Broz: Većina političara u BiH ima fašističku ideologiju

FENA
U BiH većina političara ima fašističku ideologiju, iako je građani ne prepoznaju kao takvu. Zato je važno govoriti o elementima fašizma i njegovoj evoluciji kroz vrijeme da bi građani imali pravi odnos prema onim političarima koje biraju, izjavila je danas u Sarajevu Svetlana Broz, koja je bila uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 održanoj o temi "Evolucija fašističke ideologije u BiH - zašto političari vole fašizam".

Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita, navodi da fašizam od 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća trpi evoluciju i ne odnosi se više samo na italijanski fašizam odakle potječe ovaj termin niti na njemački nacionalsocijalizam. Međutim, pošto nemamo novu terminologiju, onda moramo koristiti postojeću, u skladu s novim teorijama o fašističkoj evoluciji.

Ocijenila je da fašizam predstavlja najjasniju manipulaciju kojom političari zastrašuju građane da bi vladali njima bez ikakvih problema, te da je jedini način za prevazilaženje fašističke ideologije u ovom društvu osvješćivanje građana.

"Dakle rad s građanima, sve dok ne shvate koliko je opasan fenomen koji se većina političara drži da bi postigla svoje ciljeve i dok ne shvate da trebaju birati političare čija ideologija nije fašistička, nego zaista demokratska", kazala je Broz.

Prema njenim riječima, na prostoru BiH, u oba entiteta, postoje političari koji koriste fašističku ideologiju da bi postigli svoje ciljeve.

"Njima se mora jasno kazati ko su i šta su, a građani se moraju osvijestiti i prestati glasati za takve", rekla je ona.

Govoreći o svom dedi, Josipu Brozu Titu, Svetlana Broz je priznala da joj je teško govoriti o njemu kao političaru, ali, bez obzira na to što se svakom političaru, posebno onome koji je tako dugo vladao, sigurno mogu staviti primjedbe na neke odluke i postupke, kod Josipa Broza ono što je neosporno jeste antifašizam.

"To je nešto na što se ne može staviti ni tačka ni zarez, niti bilo kakva primjedba", kazala je Svetlana Broz.