BiH
0

Sven Alkalaj na 17. godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD

Sarajevo-x.com
U Kievu je počeo 17. godišnji sastanak Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uz učešće predstavnika 57 zemalja članica. Delegaciju BiH predvodi guverner BiH u EBRD Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova BiH.

Sastanak su svečano otvorili predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko i premijer Julija Timošenko. Potom je Odbor guvernera počeo sa radom. Tokom prve sjednice ministar Alkalaj se obratio Odboru i u izlaganju istakao važnost dosadašnjih aktivnosti EBRD u Bosni i Hercegovini. Posebno je ukazao na značaj ulaganja EBRD u projekte od interesa za cijelu BiH, kao što su Koridor Vc, sektor energetike i neke druge oblasti. Rekao je da ”u potpunosti podržava stratešku odlučnost Banke da podržava projekte zasnovane na održivosti”.

U okviru Poslovnog foruma, organiziranog u sklopu godišnjeg zasjedanja EBRD, održana je prezentacija o Bosni i Hercegovini, kojoj je prisustvovalo više od šezdeset poslovnih ljudi, predstavnika financijskih institucija i kompanija iz većeg broja zemalja. Uvodno izlaganje je dao Giullio Moreno, šef Ureda EBRD u BiH. U obraćanju skupu ministar Alkalaj je upoznao prisutne sa aktuelnim političkim trenutkom u BiH i uspjesima BiH na planu približavanja euro-atlantskim integracijama. Ukazao je na značaj potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom, koji se očekuje sredinom juna mjeseca, kao i na dobijanje Intenzivnog dijaloga na nedavno održanom sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu.

Poseban akcenat je stavio na potrebu privlačenja stranih ulaganja u BiH i interes da ta sredstva budu uložena u najznačajnije razvojne sektore, kao što su infrastruktura, sektor energetike, turizam, poljoprivreda i prehrambena industrija. Pitanja učesnika su bila uglavnom vezana za mogućnosti ulaganja u navedene sektore, kao i za stvaranje odgovarajućeg poslovnog okruženja i skraćenje administrativnih procedura.

Tokom zasjedanja održan je i sastanak delegacija BiH i Europske investicione banke (EIB), na čelu sa Dariom Scannapiecom, potpredsjednikom Banke. U razgovoru su učestvovali i Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH i Aleksandar Džombić, zamjenik guvernera BiH u EBRD, ministar financija u vladi Republike Srpske. Osvrnuli su se na aktivnosti Banke u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, obostrano je izraženo zadovoljstvo postignutim rezultatima, uz naglasak na stalno povećavanje plasiranih sredstava. Ministar Alkalaj je naglasio potrebu daljeg širenja poslovanja EIB u BiH, posebno u sektoru prometa i komunikacija, sektoru energetike, projektima podrške malim i srednjim poduzećima. Dogovorena je realizacija zajedničke akcije BiH i EIB do kraja godine u cilju kvalitetnije prezentacije Banke u BiH i razmatranja potreba naše zemlje za ulaganjima u najznačajnim sektorima razvoja u Bosni i Hercegovini.