Projekt razmjene učenika
44

Švedski ambasador posjetio Drugu gimnaziju

FENA
Foto: Haris Begić
Foto: Haris Begić
Švedski ambasador Bosse Hedberg danas je posjetio Drugu gimnaziju u Sarajevu povodom pružanja podrške radu učenicima i profesorima ove gimnazije na projektu razmjene učenika ''Koraci na evropskom putu'' između Švedskog grada Vetlande i Sarajeva.

Od 22. februara do 3. marta 2013. godine 35 srednjoškolaca Druge gimnazije su u pratnji tri profesora boravili u Vetlandi.

Osnovni cilj posjete je briga za okoliš, a program posjete uglavnom je fokusiran na upoznavanje sa programom i buđenje svijesti kod mladih o bitnosti brige za okolišom.

Ambasador Hedberg je naglasio da se kod mladih ljudi treba stvarati svijest za očuvanjem okoliša, te su zbog toga u Švedskoj posjetili postrojenja koja doprinose očuvanju okoline kao što je centar za reciklažu, fabrika montažnih kuća, te postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda.

"Cilj mog rada jeste promovisanje koraka koje BiH mora učiniti prema Evropskoj Uniji. U okviru programa razmjene učenika, učenici Druge gimnazije promovišu evropske vrijednosti", kazao je Hedberg.

Prva razmjena i saradnja učenika iz BiH i Švedske je bila 2009. godine i sada je ta praksa postala tradicija.

"Ovo je dragocjeno iskustvo za mlade ljude koji su budućnost BiH. Kroz švedsku svakodnevnicu imali su priliku da upoznaju važnost pažljivog ophođenja prema okolišu u zemlji koja je prema indeksu održivosti okoliša četvrta u svijetu", istakla je profesorica geografije i okolišna aktivistica Adisa Marshall.

Predstavljajući posjetu Vetlande učenici su posebno istakli organiziranost ovog grada kad je u pitanju odnos prema okolišu, u svojim zapisima su naveli da Vetlanda u 2013. godini planira proizvesti velike zapremine energija dobivene radom vjetra i ostalih neobnovljivih izvora energije.

Nevjerovatno je to kako se na vrlo jednostavan način može promjeniti način života i uspostaviti politika koja ne ide na štetu okoliša, naglasili su oduševljeni učenici.