Poslali zahtjev i ostalima u EU
290

Švedska želi ponovno uvođenje viza za BiH i zemlje regije

Klix.ba
Tobias Billstrom
Tobias Billstrom
Ministar za migracije i politiku azila Švedske Tobias Billstrom snažno se zalaže za to da se građanima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore ponovo uvedu vize prilikom putovanja u Evropsku uniju. Pismo u kojem to traži već je poslao vladama zemalja članica EU.

Švedska vlada će uskoro pooštriti politiku prema azilantima, ali ne zbog toga što želi smanjiti priliv azilanata. Naime, kako kaže Billstrom, u ovoj skandinavskoj zemlji novi zakoni će biti osmišljeni kako bi se osigurala pravedna i korektna politika prema azilantima.

Očekuje se da će ove godine azil u Švedskoj tražiti blizu 54.000 osoba, od toga između 15.000 i 20.000 iz Sirije. Međutim, Švedska trenutno ima problem sa osiguravanjem stambenog prostora za sve one koji traže azil. Sve je manje slobodnih stanova u kojima bi azilanti mogli stanovati, piše SydSvenskan.

Veliki dio problema predstavlja činjenica da Švedska mora osigurati stambeni prostor za osobe koje tu ne bi trebale biti. Billström smatra da nije prihvatljivo da se u Švedskoj nalaze hiljade osoba sa Balkana, čiji su zahtjevi za azil neosnovani.

"Oni navode siromaštvo i nemogućnost zaposlenja kao razlog što su došli tu. To nikada nije bio prihvatljiv razlog da se nekome da azil", kaže Billstrom.

Billstrom također smatra da se ostale zemlje Evropske unije, pored Švedske, moraju ozbiljnije pozabaviti problemom sve većeg priliva izbjeglica iz Sirije. Zbog činjenice da sve više Sirijaca traži azil u Švedskoj, broj azilanata iz drugih zemalja kojima će azil biti odobren mora biti manji.

Švedska također velike količine novca troši na osobe koje su već dobile negativne odgovore na zahtjev za azil, ali koje se još uvijek nalaze u toj zemlji. Zbog toga se moraju promijeniti postojeći, ali i donijeti novi zakoni, koji će biti mnogo korektniji i pravedniji prema svim osobama koje traže azil.

Kako kaže Billstrom, veoma je moguće da će Švedska, zbog sve većih finansijskih problema, uvesti zakon prema kojem će neko ko traži azil morati naći zaposlenje prije nego bude mogao u Švedsku dovesti ostatak porodice.