BiH
37

Švedska policija demantuje SIPA-u: Uhapšeni u akciji "Beneluks" nisu teroristi

Klix.ba
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Policija Švedske demantovala je bosanskohercegovačku Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), da je, u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Beneluks", uhapšeno pet osoba povezanih sa terorizmom.

U Švedskoj zvanično poručuju kako se radi o kriminalnim bandama.

SIPA je prethodno saopćila kako je u akciji nazvanoj "Beneluks", koja se provodi s policijskim organima Holandije i Švedske, uhapšeno pet osoba. Uhapšeni, od kojih je jedan Šveđanin, kako je navedeno, sumnjiče se da su napravili eksplozivnu napravu koja je trebala biti korištena za terorističke napade u Skandinaviji, piše Al Jazeera.

U zvaničnom saopćenju SIPA-e navodi se sljedeće:

"Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 201. KZ BiH 'Terorizam', stav (4) u vezi sa stavom (5) tačka a). Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta. Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena."

Policija regije Skansk tvrdi da se ne radi o nikakvim terorističkim napadima već o sukobu između kriminalnih grupa.

Uhapšene osobe su, kako saznaje Fena, Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo, sva trojica državljani BiH, Osman Abdel Selam, državljanin Švedske, arapskog porijekla, te osoba inicijala Ž.M.

Lotta Hansson, šef odjela za komunikacije policije regije Skane tvrdi da se radi o saradnji između bosanskohercegovačke, švedske i holandske policije.

Ona je demantirala da hapšenja imaju ikakve veze sa terorizmom.

"Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmeu već duže vremena", kaže Lotta Hansson.

Na novinarsko pitanje na koji način je ovo kriminalno djelo povezano s Malmeom, ona je odgovorila da se radi o istrazi različitih kriminalnih grupa povezanih s Malmeom.

Novinari su upitali da li ova istraga ima ikakve veze sa eksplozijama koje smo do sada viđali u Malmeu.

"To ne mogu komentirati, međutim, mogu ustvrditi da ovo nema nikakve veze s terorizmom", odgovorila je Hansson.