BiH
0

Švedska jako zainteresirana za ulaganja i izvoz iz BiH u Švedsku

FENA
Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković sastao se danas u sjedištu Federalne Vlade u Sarajevu sa ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Lars-Erikom Wingrenom.

Sastanku, tokom kojeg je dominaralo pitanje jačanja bilateralne ekonomske saadnje, prisustvovali su i predstvanici Švedskog trgovinskog vijeća, kao i predstavnici kompanija iz ove zemlje koje posluju u BiH.

Premijer Branković je zahvalio na dosadašnjoj pomoći koju je Švedska pružila BiH, a potom je sugovornike upoznao sa pozitivnim ekonomskim kretanjima i naporima koje Vlada FBiH čini kako bi poslovni ambijent u Federaciji BiH učinila što atraktivnijim.

Ukazao je na pozitivan primjer švedske kompanije IKEA-a koja je iskazala interes za kupovinu većinskog dijela kapitala u zavidovićkoj "Krivaji", te dodao da će Vlada učiniti sve da takav aranžman bude realiziran.

Ambasador Wingren je rekao kako su švedski investitori snažno zainteresirani za poslovne mogućnosti u FBiH, posebno u područja proizvodnje, izgradnje, energije, rudarstva i finansija.

S druge stane, Švedska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja promovira strani izvoz u svoju zemlju. Takva “export-import” poslovna filozofija trebala bi biti ojačana kada je u pitanju ekonomska saradnja BiH i Švedske, istakao je ambasador Wingren.

Ambasador je kazao kako će Federaciju BiH uskoro posjetiti delegacija švedskih poslovnih ljudi koji bi trebali identificirati područja atraktivna za biznis.

Premijer je naglasio da su švedski investitori dobodošli u BiH, te ih pozvao da budu gosti na predstojećem Crans Montana Forumu u oktobru ove godine u Sarajevu, na kojem će se okupiti politička i poslovna elita svijeta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.