Dodijeljena priznanja
33

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Ilidža

V. K.
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža obilježen je 12. mart, Dan Općine Ilidža, na kojoj su dodijeljena priznanja Općine Ilidža za 2024. godinu.

Uz veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života Ilidže, svečanosti povodom 28. godišnjice reintegracije općine Ilidža, koja je održana u hotelu Hills, prisustvovali su i ministri Vlade Kantona Sarajevo, predsjedavajući Skupštine KS, načelnici općina, predsjedavajući općinskih vijeća, zastupnici Skupštine KS, vijećnici Općinskog vijeća Ilidža, ali i uposlenici Općine Ilidža.

U zanimljivom obraćanju, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža, Tarik Stambolić, je govorio da je Ilidža kroz historiju imala jako značajnu ulogu i da se time može ponositi.

"Često imam osjećaj da se o važnosti Ilidže i njenih slobodnih prostora tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nedovoljno govori. Uprkos tome vjerujem da su današnje generacije ipak svjesne kakav i koliki su doprinos dali naši najmiliji kada su se po prvi put borili za nešto svoje. Njihova borba danas je naša vodilja, naš motiv i inspiracija da radimo za dobrobit svih građana Ilidže", kazao je Stambolić.

Načelnik Nermin Muzur osvrnuo se na historijsku važnost obilježavanja 12. marta - Dana Općine Ilidža, kazavši da je Ilidža u kratkom periodu ostvarila značajan progres i napredak na mnogim poljima.

"Dodijelili smo priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za 2024. godinu. Hvala svima koji su nam pomogli da unaprijedimo kvalitet života sugrađana i njihove sredine, hvala mojim saradnicima kao i mojim prethodnicima koji su uradili dobre stvari za Ilidžu", poručio je.

U obraćanju, kroz video u trajanju od nekoliko minuta predstavljeni su brojni projekti koji su realizirani ili je njihova realizacija u toku, što je potvrdilo opredjeljenje za razvoj ove lokalne zajednice.

"Možemo se pohvaliti rekordnim budžetima, općina smo s najvećim stipendijama za učenike i studente, druga smo općina po fiskalnom prometu u FBiH, privlačimo velike kompanije koje proširuju kapacitete, otvaraju pogone i nova radna mjesta. Apsolutni smo turistički lider s najvećim brojem dolazaka i ostvarenih noćenja turista i nastavljamo raditi i graditi kako bi pozicionirali Ilidžu tamo gdje i pripada - u samom vrhu", rekao je načelnik Općine llidža.

Brojnim zvanicama obratili su se i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, premijer FBiH Nermin Nikšić i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta skupštine BiH Denis Zvizdić.

U mnoštvu poruka koje su govornici poslali večeras, posebno je simbolične su bile riječi Denisa Zvizdića, koji je kazao kako je Ilidža prava paradigma i poruka drugim nosiocima vlasti u našoj zemlji.

Kao i svake godine na Svečanoj sjednici OV Ilidža povodom Dana Općine uručene su zahvalnice, plakete i povelje.

Pojedinačna Zlatna plaketa pripala je (posthumno) Nazimu Mahmutoviću, za doprinos na deblokadi Grada Sarajeva (Tunel – DB), kao i nesebičnoj, profesionalnoj i stručnoj pomoći u radu poboljšanja uslova i kvaliteta življenja građana Općine Ilidža.

Za dugogodišnji rad u razvoju i jačanju rada udruženja ratnih vojnih invalida Općine Ilidža, kao i izuzetan doprinos u rješavanju statusnih pitanja Zlatna plaketa pripala i Samiru Kurtoviću, predsjedniku sindikata državnih službenika i namještenika u FBIH.

Kolektivna Zlatna plaketa otišla je u ruke KK Ilidža a za značajan doprinos iz oblasti razvoja sporta kroz edukaciju mladih ljudi, njihovo okupljanje i promociju Općine Ilidža u oblasti sporta.

Za izuzetan doprinos iz oblasti razvoja društvenih djelatnosti i promovisanja Općine Ilidža u oblasti kulture Zlatna kolektivna plaketa dobilo je Udruženje KUD Ilidža.

Povelja za životno djelo pripala je (posthumno) Dr. Fahrudinu Ćoroviću Coci za veliki doprinos još prije agresije u oblasti medicine a zatim i u toku i nakon agresije.

Zahvalnice Općine Ilidža dobilo je Udruženje Konjički klub Butmirski galop, dok su Plaketu odbrane dobili Terović Almir i Mirsad Durmo, te posthumno Ismet Delić.

Dobitnicima i članovima porodica dobitnika, priznanje je uručio načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Nakon prigodnog muzičkog programa Hora Hamza i zajedničkog iftara, prisutnim zvanicama se obratio kratko muftija sarajevski dr. Nedžad ef. Grabus i proučio prigodnu dovu.

Na kraju vrijedi spomenuti da su ranije danas član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar vanjski poslova Elmedin Konaković posjetili Općinu Ilidža i prvi uputili čestitke povodom Dana Općine, saopćeno je iz Općine Ilidža.