BiH
1

Svečano otvorena Semiz Ali-pašina džamija u Prači

FENA
Obnovljenu Semiz Ali-pašinu džamiju sagrađenu 1546. godine i srušenu prvi put u II svjetskom ratu, a drugi put 1992. godine, danas je svečano otvorio Asim Zec, načelnik Općine Pale-Prača.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su predstavnicu Islamske zajednice u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti, a dovu sa više od 1.000 vjernika proučio je reisu-l-ulema u BiH Mustafa efendija Cerić, saopćeno je iz KIC "Prača".

Uz obećanje džematlijma džemata "Prača" da će jednu teraviju u predstojećem mjesecu Ramazanu klanjati upravo u Semiz Ali - pašinoj džamiji, reis Cerić istakao je značaj džamija i za povratak Bošnjaka u svoje predratne domove, te podsjetio na značaj dolazećeg mjeseca Ramazana.

"Učimo našu djecu da je upravo džamija naš identitet, naše izhodište i naš najsigurniji orjentir za bolju budućnost. Džamija je mjesto gdje se na ispravan način gradi ljudska svijest, međusobno poštovanje, uvažavanje, gdje se odgaja čovjek, liječe ljudska srca, čiste ljudske duše. Ja vjerujem da će i ova Allahova kuća biti u svrsi svoga postojanja", rekao je Cerić.

Izgradnja ove džamije trajala je četiri godine, a prema riječima načelnika Općine Pale-Prača, za njenu ponovnu izgradnju uloženo je oko milion KM.

Sredstva su obezbijedili Vlada FBiH, BP kanton i Kanton Sarajevo, Općina Pale-Prača, te mnogi privredni subjekti sa područja ova dva kantona.

"Zahvaljujući onima koji su odlučili da se vrate u Praču, 16 godina nakon rušenja, džamija u Prači ponovo je zasjala punim sjajem. Zahvaljujem se džematu "Prača" i članovima Građevinskog odbora džamije što su mi ukazali najveću čast da otvorim Semiz-Ali pašinu džamiju, kao simbol bolje i ljepše budućnosti za sve stanovnike Prače", rekao je načelnik Zec.

Kako je istakao imam u džematu "Prača" efendija Hajrudin Ćuprija, otvorenjem Semiz Ali-pašine džamije ovaj kraj je dobio novi izvor duhovne energije kojim će se napajati duše svima onima koji uđu u rejon njegovog domašaja plemenitošću, iskrenošću, istinom i pravdom.

"Prača je od danas šeher a ne kasaba, kao što je to i nekad bila šeher Prača, a kasaba Sarajevo", dodao je imam Ćuprija.

Kako je najavljeno, naredne godine počet će i obnova Semiz Ali -pašinog turbeta iz 16. stoljeća u kojem je ukopan osnivač džamije, njegova žena i dijete. Ovo turbe je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2000. godine uvrstila na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH.