BiH
1

Svečano otvoren put "Dr. Jovo Elčić" preko tri planine

FENA
Povodom prve godišnjice smrti dr. Jove Elčića, proteklog vikenda svečano je otvoren planinarski put koji u znak sjećanja i poštovanja nosi njegovo ime.

Put vodi na tri poznate bh. planine Treskavicu - vrh Veliki Treskač 1969 m/nv, Leliju - vrh Velika Lelija 2032 m/nv i Zelengoru - vrh Bregoč 2014 m/nv.

Uz prisustvo više od 80 planinara iz BiH i regije pohod je izveden po lijepom i sunčanom vremenu.

Na sva tri vrha evocirano je sjećanje na Jovu, gdje je rečeno da smo njegovom smrću izgubili prijatelja, velikog zaljubljenika planina i čovjeka kojeg je krasila iskrenost i skromnost.

Pohod su organizovali prijatelji planinari pokojnog Jove Elčića.

Dr. Jovo Elčić (1976.-2012.) ljubav prema planini stiče već u rano djetinjstvo odlascima na planine oko Sarajeva. Tokom studija na Medicinskom fakultetu u Foči zajedno s kolegicom, a kasnije životnom saputnicom dr. Bobanom Petrović samostalno započinju da istražuju planine u okolini Foče - Zelengoru, Maglić, Volujak...

Nakon završenih studija Jovo i Bobana u kratkom perodu su pristupili na skoro sve značajne vrhove u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Nakon uspona na Olimp u Grčkoj (2007.) i Triglav u Sloveniji (2008.) te nekoliko vrhova visokih od 3000-3700 m/nv u Nevadi (USA) privlači ih odlazak u Svjetska velegorja.

Godine 2009. odlaze na ekspediciju u Himalaje (Nepal) i uspješno pristupaju na vrh Mera Peak 6476 m/nv.

Godine 2011. učestvuju u ekspediciji na Ande (Argentina), gdje takođe uspješno pristupaju na vrh Aconcagua 6962 m/nv, najviši vrh Anda ujedno i južne i sjeverne Amerike.

Oba uspona su značajna za visokogorstvo u BiH (Bobana drži visinski rekord za žene).

Posljednjih nekoliko godina Jovo i Bobana zajedno sa nekoliko prijatelja intezivno i marljivo su radili na markiranju i uređenju planinarskih puteva na Leliji, Zelengori i Treskavici.

Upravo ovi putevi koje su markirali čine okosnicu "Planinarskog puta dr. Jovo Elčić".