BiH
54

Svečano otvoren Centra za rani rast i razvoj u Sarajevu

Klix.ba
U prostorijama SOS Društvenog centra "Hermann Gmeiner", svečanim presjecanjem vrpce načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i nacionalni direktor organizacije SOS Dječija sela BiH Amir Omanović otvorili su jučer Centar za rani rast i razvoj.

Riječ je o projektu Općine Novi Grad, kojeg će implementirati organizacija SOS Dječija sela BiH.

Stručni kadar Centra radit će na odgoju i obrazovanju djece mlađe od 10 godina, sa fokusom na djecu do 3 godine, a prilagođen praćenju ranog dječijeg rasta i razvoja. Savjetodavne usluge pružat će tim stručnjaka iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, a posebna pažnja bit će posvećena ranjivim i ugroženim porodicama.

"Kao načelnik Općine Novi Grad izuzetno sam zadovoljan da na području naše općine djeluje organizacija SOS Dječija sela BiH. Riječ je respektabilnoj organizaciji sa velikim rezultatima na polju onoga što rade, a ove godine su dobili i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, što znači da je ono što rade, prepoznato i šire", istakao je načelnik Efendić.

On je dodao da je program Centra za rani rast i razvoj, nešto sa čim je Općina krenula ranije, u saradnji sa UNICEF-om, koji je pokrenuo i isprva sufinansirao Centar. Međutim, kasnije je to ostavljeno Općini, koja se opredijelila za nastavak realizacije jednog ovakvog projekta i u 2013. godini. Centar je izuzetno važan, obzirom na to da posvećuje pažnju djeci od samog početka njihovog života, te preventivno djeluje.

"Sretni smo i ponosni da je profesionalni pristup u radu sa djecom, te stručnost uposlenika naše organizacije prepoznat od strane Općine Novi Grad, te da će vrata Centra za rani rast i razvoj od danas biti otvorena za sve roditelje koji žele unaprijediti roditeljske vještine. Centar će također i za svu djecu, kroz aktivnosti koje će realizirati, ponuditi kvalitetnu i organiziranu potporu za siguran i pravilan rast i razvoj.

Organizacija SOS Dječija sela BiH, već petnaest godina, gradi uspješnu suradnju sa predstavnicima Općine Novi Grad. Do sada smo zajednički realizirali niz projekata, i sigurni smo da će i ovaj projekat Centra za rani rast i razvoj biti jednako uspješan.

U ime organizacije zahvaljujem se načelniku Općine Novi Grad na ukazanom povjerenju i siguran sam da će naši stručnjaci pedagozi i psiholozi svojim radom u Centru opravdati očekivanja kako naših partnera tako i korisnika naših usluga“, dodao je Amir Omanović, nacionalni direktor organizacije SOS Dječija sela BiH.