Zvornik
0

Svečano otvaranje Islamskog centra 22. februara

FENA
Gradnja Islamskog centra u Zvorniku je privedena kraju, a radno otvaranje je obilježeno u nedjelju, 22. februara, i to trećom redovnom skupštinom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, javila je danas MINA.

Predstavnici svih džemata su prisustvovali ovom radosnom činu.

Skupšinu je započeo učenjem Kur'ana Ahmed ef. Memić. Nakon toga je predsjednik Medžlisa Mustafa Muharemović otvorio Skupštinu i najavio veoma bogat i uspješan izvještaj o radu u 2008. godini.

Glavni imam Nurija ef. Čikarić je uveo u raspravu o vjersko-prosvjetnom radu. O ovoj tački dnevnog reda se najviše govorilo u cilju daljnjeg uspješnog rada na polju mektebske nastave.

Izvještaji o vjersko-prosvjetnom, administrativno-pravnom, ukupnom radu i realizaciji budžeta su jednoglasno usvojeni.

Konstatirano je da je prošla godina bila veoma uspješna u svim segmentima rada. Također su usvojeni plan rada za 2009. godinu i plan budžeta Medžlisa.

Na prijedlog nekoliko članova Skupštine, usvojena je rezolucija o aktuelnim napadima na institucije Islamske zajednice.

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zvornik u toj rezoluciji ističe da sve napade na institucije IZ-a doživljava kao napade na sve muslimane.

  • Rijaset i reisu-l-ulema su vrhovne institucije IZ-a i kao takve bi se trebale poštovati od svih medija. Medijska kampanja protiv gradnje zgrade Rijaseta je uperena protiv Rijaseta kao institucije, a ne pojedinca, a napade na reisu-l-ulemu doživljavamo kao napade na sve nas. Reisu-l-ulema je naš vrhovni poglavar. Uporno medijsko prenaglašavanje i isticanje posla kojim se bavi neka okrivljena osoba razumijevamo kao namjerni čin u cilju diskreditacije i svih onih koji se časno i odgovorno bave tim poslom (u ovom slučaju imamskim). Nijedan drugi okrivljeni se ne proziva po svojoj službenoj funkciji, pa smatramo da je to u namjeri omalovažavanja svih imama, kaže se u rezoluciji.

Skupština MIZ-a Zvornik daje punu podršku svom reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću.

  • Iako trenutno obnavljamo jedanaest džamija, a za njih četiri teku pripreme, svojim skromnim prilogom ćemo pomoći izgradnju zgrade Rijaseta, kao našeg sjedišta i reprezenta cjelokupne Islamske zajednice, poručuju iz Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.