Tradicija od 1960. godine
59

Svečanim defileom u Tuzli obilježen Dan vozača: Posao koji se obavlja s ljubavlju

Piše: A. K.
Tradicija prijevoza putnika u Tuzli se njeguje već decenijama, a svečani defile upriličen je danas u ovom gradu povodom obilježavanja Dana vozača i automehaničara.

Zvuci sirena motornih vozila odzvanjali su i ovog 15. januara ulicama Tuzle, a vozači i automehaničari od 1960. godine obilježavaju svoj dan koji je ustanovljen nakon što je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Četrdeset vozača autobusa, kamiona, saniteta, vatrogasnih, taksi, komunalnih i drugih vozila učestvovalo je u današnjem defileu koji je obišao sve glavne tuzlanske ulice.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara u Tuzli Srđan Miljanović kaže da kvalitetan, odnosno profesionalan vozač prije svega mora biti dobra osoba koja će ovaj posao obavljati s ljubavlju.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Ovaj posao morate voljeti da biste ga mogli obavljati. Naša profesija nas održava u životu, a dobar vozač mora biti kolegijalan, poštovati propise i zakone, jednostavno biti profesionalac u svakom smislu te riječi. Današnjim vozačima je mnogo lakše nego što je to bilo ranije. Tehnologija je mnogo napredovala, znatno je lakše upravljati vozilima koja su izrazito udobnija nego u decenijama prije", rekao je za Klix.ba Miljanović i naglasio da je profesionalnom vozaču jednostavnije upravljati autobusom nego privatnim automobilom.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Osim što su danas proslavili svoj prvi susret s volanom, tuzlanski vozači prisjetili su se brojnih prijatelja, odnosno vozača koji su im širom naše zemlje, ali i izvan njenih granica izlazili ususret u brojnim neprilikama koje su doživjeli na putu.