BiH
0

Sve više djece iz BiH su žrtve trgovine ljudima

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svake godine blizu 70 osoba, većinom djece, budu žrtve trgovine ljudima u BiH. No, veliki broj slučajeva ostane neotkriven i neprijavljen, tako da te brojke mogu biti i mnogo veće.

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Ministarstvo sigurnosti BiH je danas u saradnji s Udruženjem Međunarodni forum solidarnosti Emmaus i Asocijacijom XY organiziralo panel diskusiju o prevenciji trgovine ljudima. Učesnici diskusije su učenici Pete gimnazije, koji imaju priliku pripadnike Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH i policijske službenike pitati sve o ovom problemu.

"Trgovina ljudima uprkos svemu što smo poduzeli na njenom suzbijanju u BiH opstaje, s tim da mijenja karakteristike i oblike, jer je to jedan od oblika organizovanog kriminala koji kriminalcima donosi velike sumce novca. Godišnje u BiH bude između 30 i 70 žrtava trgovine ljudima, ali ona je takav fenomen da veći dio ostaje neotkrvien, tako da podatke koje imamo treba uzimati s rezervom", rekao je Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije.

Posebno je zabrinjavajuće to što dosta maloljetnih osoba, prije svega djevojčica, budu identifikovane kao žrtve trgovine ljudima, koje se iskorištavaju u seksualnoj industriji, prisilnom radu, prosjačenju i slično.

"To pred nas postavlja veoma kompleksan zadatak za njihovu rehabilitaciju i reintegraciju. Uspjeli smo na nivou BiH osigurati potrebne fondove i u saradnji s nevladinim organizacijama, koje imaju sigurne kuće, osigurati sve što je potrebno. Tu je nezaobilazna i važna uloga centra sa socijalni rad. Nastojimo da sve institucije organiziramo tako da imaju jednistven i koordiniran pristup", rekao je Rizvo.

Trgovinu ljudima kao krivično djelo do sada smo imali samo u Krivičnom zakonu BiH, dok se u entitetima i Brčko distriktu radi na tome. U toku su reforme krivičnih zakona RS-a i Brčko distrikta, a uskoro bi taj proces trebao biti završen i u FBiH.

"BiH je predmet velikog broja monitorniga međunarodnih organizacija i ono što vrlo često možemo vidjeti u izvještajima je kritika BiH za vrlo blagu kaznenu politiku vezano za trgovinu ljudima. To je problem s kojim se suočavamo i na kojem ćemo morati raditi, ali to je upitno zbog neovisnosti sudova i nemogućnosti da bilo ko utječe na njih", istakao je Rizvo.

Dok u BiH organizatori ovakvih krivičnih djela dobiju nekoliko mjeseci zatvora, novčanu kaznu ili budu uvjetno kažnjeni, u evropskim zemljama kazne su mnogo strožije. Tako je nedavno državljanin BiH, koji je u Parizu organizovao prosjačenje djece, osuđen na sedam godina zatvora.

Udruženje Emmaus pruža zaštitu i sklonište žrtvama trgovine ljudima te radi na preventivnim aktivnostima i edukaciji.

"Do sada smo imali više od 250 žrtava koje su bile smještene u sigurnim kućama. Trenutno se u sigurnoj kući nalazi pet žrtava, od kojih su tri maloljetne. Tendencija je da imamo sve veći broj domaćih žrtava i maloljetnika. To su uglavnom zanemarena djeca iz porodica teškog ekonomskog stanja", rekla je Elma Zahirović iz Emmausa.

Osim u Sarajevu, panel diskusije će biti organizovane u Bajoj Luci, Tuzli i Mostaru.

"Samo udžbenik ili riječi odraslih nisu neki najbolji način prijenosa informacija. Mi radimo tako da vršnjaci svojim vršnjacima prenose informacije, nastojeći da spriječe trgovinu ljudima među njima samim i to je jedan od najboljih i najadekvatnijih načina", rekla je Emina Osmanović iz Asocijacije XY.

U okviru panel diskusije bit će upriličena projekcija filmova i podijeljeni materijali o prevenciji brobe protiv trgovine ljudima.