Nebojša Radmanović
0

'Sve dok je OHR ovdje, BiH neće biti slobodna'

FENA
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović smatra da BiH neće biti slobodna zemlja dok god u njoj bude Ured visokog predstavnika.

"Ono o čemu odavno govorim da međunarodna zajednica svoje prisustvo naredbodavno ovakvo kakvo jeste mora promijeniti, sazrijeva i u Evropskoj uniji“, rekao je Radmanović danas novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da dio onoga što trebamo očekivati je korak ka prestanku ovakve međunarodne zajednice u BiH, a samim tim i pripreme za kancelariju EU, umjesto OHR-a.

Istakao je da će se o budućem statusu Ureda visokog predstavnika u BiH više znati nakon novembarskih sastanaka ministara Evropske unije, koji će biti posvećen samo BiH, i Vijeća za implementaciju mira.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da je međunarodna zajednica zabrinuta za stanje u BiH i da je u ovom trenutku zemlja daleko od Evropske unije, Radmanović je rekao da se s ovim ocjenama ne slaže.

"Prvo ako je tačno ono što sam pročitao, da je retorika u BiH najgora stvar, onda smo na dobrom putu“, rekao je Radmanović ističući da su koraci BiH prema EU vezani i za opstanak OHR-a i ispunjavanje uvjeta na kojima se radi.

Po njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je usvojio akcioni plan i rješava postavljene zadatke.

"Neke stvari iz evropskog partnerstva nisu riješene jer zadiru u ustavnu problematiku i ne možemo ih riješiti. Ako su u EU opredijeljeni da BiH i susjedi postanu kandidati onda ćemo mi vrlo brzo sve ispuniti. Druga stvar je što ima se osjećaj da su jake snage u EU koje ne pokazuju želju da to ide brže“, ocijenio je član bh. predsjedništva Radmanović.