Kapija 15 godina poslije
0

Suze, tuga i bol za najmilijima kao prvog dana

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Porodice i prijatelji ubijenih Tuzlaka na Kapiji 25. maja 1995. obišli su mjesta na kojima su prije 15 godina ukopani njihovi najmiliji, s istim bolom sjećajući se mladosti prekinute eksplozijom granate.

Tog kobnog dana s položaja Vojske RS s Ozrena na centar Tuzle ispaljena je granata koja je usmrtila 71 mladu osobu, a ranila preko 240.

Najmlađa žrtva Sandro Kalesić imao je dvije i po godine. Samo nekoliko ubijenih bilo je starije od 30 godina.

Cvijeće je položeno na Slanoj Banji, te odata počast žrtvama monstruoznog zločina nad omladinom Tuzle. U 20:55 minuta oglasit će se sirene za uzbunjivanje kao podsjećanje na momenat pada granate. Komemoracija je posvećena i svim ostalim civilnim žrtvama rata u Tuzli nastradalim u periodu od 1992. do 1995. godine.

Današnjoj komemoraciji prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te predstavnici Općine Tuzla, drugih općina, kantona, Federacije i države.

Za zločin na Kapiji pred Sudom BiH nepravosnažno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS). Đukić je u junu 2009. osuđen na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle iz topova 130 mm.

U aprilu ove godine pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Državno tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na prvostepenu presudu.

Tokom suđenja Đukiću, Tužilaštvo BiH je saslušalo više od 20 svjedoka koji su 25. maja 1995. godine bili na tuzlanskoj Kapiji kada je pala granata, i tada izgubili svoje prijatelje i članove porodice, dok su neki i sami bili ranjeni.

Među njima bio je i Dino Kalesić, otac Sandra Kalesića, najmlađe žrtve, koji je za BIRN - Justice Report ispričao kako mu je sin umro na rukama na putu do bolnice.

"Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal... Pala je granata i posjekla sve što je bilo veselo, razdragano, mlado i lijepo. Sve je u trenutku zamrlo. Ili je ubijeno ili ranjeno. Nestalo je muzike i svjetla, ostao je samo mrak i jezivo zujanje u ušima", ispričao je u svom svjedočenju Kalesić.