BiH
0

Sutra u Sarajevu prvi sastanak Međusektorskog koordinacionog odbora

FENA
Prvi sastanak Međusektorskog koordinacionog odbora, u okviru izrade federalne strategije za zaštitu okoliša, bit će održan sutra u Sarajevu.

U saopoćenju za javnost federalnog Ministarstva okoliša i turizma navodi se da je tema tog sastanka međusektorsko usaglašavanje oko planiranih ciljeva i mjera u okviru federalne Strategije zaštite okoliša sa pozvanim, relevantnim sektorima.

Sastankom će predsjedavati savjetnik federalnog ministra za okoliš i turizam Tomislav Lukić.

Federalna strategija treba dati odgovore kako će se zaštita okoliša integrirati u druge sektorske strategije odnosno aktivnosti koje se odnose na oblast prostornog planiranja, energetike, poljoprivrede, šumarstva, te koji postojeći okolinski propisi i drugi sektorski propisi relevantni za okoliš treba da budu promijenjeni ili dopunjeni.

"U skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša, federalno Ministarstvo okoliša i turizma nadležno je za pripremu prijedloga federalne Strategije zaštite okoliša koja se donosi za period od deset godina. Strategiju po zakonu usvaja federalna Vlada i Parlament FBiH", navodi se.

Nadležno ministarstvo sklopilo je sa odabranim konsultantima, u decembru 2006. godine, ugovor o izradi navedenog dokumenta, a aktivnosti na izradi bi trebalo da budu okončane do decembra ove godine.

Konzorcij, koji je angažiran na izradi strategije, čini Bosna-S-Oil Company, Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu i IPSA institut. Sastavni dijelovi federalne strategije zaštite okoliša su Federalna strategija zaštite prirode; Federalna strategija zaštite zraka; Federalna strategija upravljanja otpadom, te Federalna strategija zaštite voda odnosno upravljanja vodama koja će se raditi posebno.

Proces izrade strategije sadrži sljedeće komponente: određivanje vizije, načela i smjernica, Identifikaciju stanja okoliša, definiranje ciljeva i mjera, rangiranje prioriteta.

Međusektorsko usaglašavanje koje se postigne na ovom sastanku imati će veliki značaj za izradu ovog strateški važnog dokumenta, a od institucija koje će učestvovati na sastanku očekuje se da u roku od deset dana nakon njegovog održavanja dostave svoje pismeno mišljenje na prezentirani materijal. Aktivno učešće predstavnika ostalih sektora Vlade Federacije BiH izuzetno je značajno i kako bi se osigurala njihova puna podrška usvajanju i implementaciji Strategije zaštite okoliša, te njenoj integraciji u buduće strategije Vlade FBiH.