BiH
0

Sutra u Sarajevu počinje Konferencija o provođenju strateških programa i aktivnosti sektora pravde

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prva Konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudbenog i tužilačkog vijeća i Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta BiH, bit će održana sutra u Sarajevu.

Zajednička konferencija uspostavljena je da bi se osiguralo koordinirano praćenje provođenja najvažnijih strateških programa i aktivnosti sektora pravde u BiH.

Time će i zvanično početi provođenje Akcijskog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudno povjerenstvo Brčko Distrikta BiH usvojile ove godine.

Na konferenciji će biti razmatrane i aktivnosti koje proizlaze iz Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, preporuka i zaključaka sa sastanaka Strukturalnog dijaloga, pododbora za pravdu, sigurnost i slobode, te aktivnosti koje se provode u sklopu Reformske agende BiH za pristupanje Evropskoj uniji.

Na početku konferencije bit će potpisan Sporazuma o tehničkoj suradnji za uspostavu internet stranice udruženja i fondacija registriranih na svim razinama u BiH između Federalnog ministarstva pravde i kantonalnih ministarstva.

Ovo je veliki iskorak u transparentnosti rada nevladinih organizacija, jer će prvi put svi podaci iz registara različitih razina vlasti biti javno dostupni na jednom mjestu.