Situacija još nije alarmantna
0

Sutra u FBiH stižu nove doze Tamiflua

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Federalni štab Civilne zaštite održao je danas hitnu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija o stanju epidemiološke situacije u vezi s gripom H1N1 u BiH i FBiH.

Federalni štab Civilne zaštite je donio zaključak da Federalno ministarstvo zdravstva pripremi za Vladu Federacije BiH Program preventivnih mjera na suzbijanju epidemije gripe H1N1, te da kantonalne vlade i kantonalne uprave civilne zaštite pripreme svoje programe, kazao je medijima nakon sjednice direktor Federalnog štaba Civilne zaštite Alija Tihić.

Federalni štab Civilne zaštite je već donio odluku da će izdvojiti iz sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje do 150.000 KM za potrebe Ministarstva zdravstva, kazao je Tihić dodavši da će Ministarstvo osigurati ostala sredstava iz budžeta ili iz sredstava rezervi.

Tihić je naglasio da situacija u BiH ovog trenutka nije tako alarmantna, te da se eventualno krizna situacija, odnosno moguća pandemija, može očekivati tek u narednom periodu, tokom naredne godine.

On je izrazio nadu da ipak do toga neće doći, te da će ove preventivne mjere doprinijeti da ne dođe do takve epidemije u BiH.

Tihić je kazao da će biti urađen promotivni materijal te nabavljene vakcine, odnosno lijekove koji nedostaju.

Ovog trenutka je nabavljeno 30.000 vakcina, a po nekim standardima jedna trećina stanovništva treba biti vakcinisana. Ukoliko stanovništvo želi da se vakciniše, kazao je Tihić, trebat će nabaviti još 250.000-300.000 vakcina.

Prim. dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, naglasila je da Federalno ministarstvo zdravstva već ulaže sredstava u prevenciju ove gripe.

-Moramo svi imati svijest o tome kako sebe i našu okolinu zaštititi, kazala je prim. dr. Bera dodavši da je nabavljen određeni broj vakcina koje će doći kada dođemo na red za isporuku vakcina, te da će određene doze 'Tamiflua', za koje je procjena u ovom trenutku da će biti dovoljne, doći sutra.