BiH
31

Sutra u BiH počinje izborna kampanja: Novčane kazne i do 10.000 KM

Piše. D.K.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U BiH će sutra zvanično početi izborna kampanja za Opće izbore 2014. godine, koja će trajati do 11. oktobra u 7:00 sati, kada će nastupiti izborna šutnja.

To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Kako su danas novinarima u Sarajevu rekli predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u tom periodu političkim subjektima zabranjeno je uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje.

Također je zabranjeno: vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna) ravnopravnost; postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Zabranjeno je i nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i ometati skupove drugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U toku izborne kampanje zabranjeno je sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kojeg drugog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno iz CIK BiH skreću pažnju, je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

"CIK BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu, koja ne prelazi iznos od 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta", rekao je predsjednik CIK BiH Stjepan Mikić.

Koja od navedenih sankcija će biti izrečena, kako je rečeno, zavisi od težine učinjenog prekršaja, kao i učestalosti.

Iz CIK BiH pozvali su političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažovane u izbornoj administraciji da se suzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike, kao i od izjava koje dižu tenzije, te da vode fer izbornu kampanju.

"Pozivam i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju", rekao je Mikić.

Za predstojeće Opće izbore ukupno je ovjereno 113 političkih subjekata, a ukupno žrijebano njih 98, od čega 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata), koliko će ih se i pojaviti na glasačkom listiću.

Ovjereno je ukupno 735 kandidatskih listi i 7.748 kandidata, od čega su 3.276 žene (42 posto) i 4.472 muškarci (58 posto).

Ukupan broj birača s pravom glasa u BiH je 3.278.908, od čega su 50,14 žene, a 49,85 posto muškarci.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U Federaciji BiH (FBiH) moći će glasati 2.037.076, u Republici Srpskoj (RS) 1.241.832, a u Brčko Distriktu BiH 45.317 osoba.

Broj osoba sa pravom glasa koji su registrovani izvan BiH je 42.139.

Svaki kandidat za izbornu funkciju na nivou BiH ili na nivou entiteta bio je dužan da, u roku od 15 dana od dana prihvatanja kandidature za izbore, CIK-u podnese izjavu o imovinskom stanju.

Za posmatranje izbornih aktivnosti i rada izborne administacije CIK je do sada akreditovao 82 posmatrača, od čega je 34 međunarodnih, 47 iz nevladinih organizacija, a samo jedan iz političkih subjekata (PDP).

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore, kako je rečeno, teče predviđenom dinamikom, bez zastoja i kašnjenja.