BiH
0

Sutra statusna konferencija u predmetu Vinko Kondić

FENA
Statusna konferencija pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Vinko Kondić bit će održana 20. juna, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Vinka Kondića za krivična djela zločin protiv čovječnosti i organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prema navodima u optužnici, Kondić je od juna 1991. kao član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDS-a Ključ, načelnik SJB Ključ, član Kriznog štaba Ključ i član odbrane grada, zajedno s ostalim članovima SDS-a, vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad Hrvatima i Bošnjacima.

Optuženi je 18. novembra 1991. poduzeo aktivnosti na zaustavljanju konvoja s izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska. Tada je policija pod komandom Vinka Kondića izvela i slobode lišila najmanje 30 vojnosposobnih Hrvata. Nakon torture u SJB Ključ, civili su transportirani u već formirani logor „Stara Gradiška“.

Nadalje, u optužnici stoji da su od 27. maja 1992. do kraja augusta 1992. vojska i policija pretresale sela i naselja u Ključu, Sanici i drugim selima naseljenim Bošnjacima. Civili su nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte osnovne škole u Sanici i Osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu, bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ. Prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1.161 muškarac u pratnji policije transportiran je u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor jedan civil je podlegao od već zadobijenih udaraca, dok su još dva podlegla u logoru Manjača.

Prema navodima optužnice, vojska je 10. jula 1992. ušla u sela i zaseoke općine Ključ i tada su svi zatečeni muškarci privedeni u prostorije osnovne škole u Donjim Biljanima. Nekoliko muškaraca je potrpano u autobuse i odvezeno u nepoznatom pravcu, s tim da je ubijeno najmanje 219 osoba.