Narodna skupština RS-a
0

Sutra o Kuzmanovićevom prijedlogu novog imena BiH

FENA
Narodna skupština RS-a razmatrat će sutra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci Prijedlog deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a i o novom imenu za državu BiH, koju je pripremio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović je u predloženoj deklaraciji naveo da bi novi naziv BiH mogao biti "Savezna Republika Bosna i Hercegovina, ili Federalna Republika Bosna i Hercegovina", u skladu s usvojenim modelom državnog uređenja.

Entitetski predsjednik dalje dodaje da bi "u svakom slučaju RS ostala kao jedinstven, nedjeljiv i teritorijalno cjelovit entitet koji samostalno u okviru svojih nadležnosti obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije“.

Također, Kuzmanović iznosi stav u deklaraciji da je u „ustavnim promjenama u BiH "potrebno prioritetno razriješiti ustavnopravno uređenje Federacije BiH zbog njene nefunkcionalnosti i skupe organizacije“.

Kako ističe, struktura od eventualno tri jedinice, “od kojih su dvije unutar postojeće FBiH, ne bi remetila ustavne principe koji se odnose na strukturu, broj, način izbora i odlučivanja u institucijama i organima BiH“.

Kuzmanović kaže u predloženoj deklaraciji da bi "Predsjedništvo BiH činio jedan predsjednik i dva potpredsjednika, a u njemu ne bi smjelo biti više od jednog pripadnika bilo kojeg konstitutivnog naroda ili pripadnika iz reda ostalih naroda“.

“Predsjedništvo bi kao šef države, sa sadašnjim načinom izbora, imalo rotirajućeg predsjedavajućeg, odnosno predsjednika, a zbog obezbjeđenja ravnopravnosti Predsjedništvo bi se moglo sastojati od tri člana - jednog člana iz RS-a i dva člana iz druge, odnosno drugih jedinica koji bi se mogli birati neposredno, s pravom kandidovanja svih građana“.

On u svom dokumentu ide pred poslanike i sa stavom da bi “razmatranje mogućnosti teritorijalne organizacije BiH kojima bi se ukidala oba entiteta i podijelila RS potpuno besmisleno, antiustavno i neprihvatljivo“.

“BiH bi mogla da bude složena država po modelu asimetrične federacije ili s konfederalnim elementima uz više entiteta, odnosno federalnih jedinica, od kojih je jedna jedinica RS u sadašnjem kapacitetu“, naveo je, između ostalog, Kuzmanović u deklaraciji u kojoj je dao i svoje viđenje organizacije i rada i još nekih državnih institucija.