BiH
3

Sutra krajnji rok za početak isplate duga poljoprivrednicima

SRNA
Miro Pejić je ljetos jajima gađao zgradu Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miro Pejić je ljetos jajima gađao zgradu Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje poljoprivrednika u BiH uputilo je posljednju molbu premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i federalnom ministru finansija Anti Krajini da do sutra u 12 sati počne isplata duga poljoprivrednicima i najavilo da će, u suprotnom, od ponedjeljka, 9. decembra, preduzeti radikalnije mjere.

U otvorenom pismu premijeru i ministru finansija Udruženje je navelo da započete inspekcijske radnje, koje podržavaju, ne smiju biti razlog da poljoprivredna proizvodnja čeka.

Apelujući da ispoštuju upućenu molbu i ozbiljno shvate navedeni rok, Udruženje poljoprivrednika upozorava da će, nakon njegovog isteka, biti izgubljena prilika za bilo kakve razgovore.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić rekao je Srni da isplatu duga od 30 miliona KM poljoprivrednici očekuju do kraja godine.

"U budžetu za ovu godinu poljoprivredi je pripalo 68 miliona KM, od čega nam je do sada isplaćeno oko 34 miliona maraka. Tu su još i neka neisplaćena dugovanja za prošlu godinu", dodao je Pejić.

Ukoliko sutra do 12 sati ne počne isplata duga, Pejić je rekao da će od ponedjeljka, 9. decembra, Udruženje početi da preduzima radikalnije mjere, među kojima je i blokada saobraćajnica.