Sarajevo
0

Sutra konferencija ministara pravde

FENA
Prva konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini održat će se sutra u Sarajevu, najavljeno je danas iz Ministarstva pravde BiH.

Na konferenciji će učestvovati trinaest ministara pravde sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa te predstavnici Pravosudne komisije Brčko Distrikta i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovina.

Konferencije ministara pravde su uspostavljene kako bi se omogućilo zajedničko i usaglašeno rješavanje ključnih pitanja u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini, ali i koordinirano praćenje planiranih pravosudnih reformi.

Naime, dosadašnja praksa je pokazala da unutar ustavnog okvira Bosne i Hercegovine, sistem pravde koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, efikasnost i nezavisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovu uspostavu i funkcionisanje.

Zajednički rad ministara pravde fokusiraće se i na provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH usvojile u junu u ove godine.