BiH
3

Sutra će biti zapečaćena NTV 101 iz Sanskog Mosta

FENA
Nezavisna televizija 101 (NTV 101) u Sanskom Mostu sutra će biti zapečaćena po nalogu kantonalnog inspektora Sadika Alagića.

Direktor NTV 101 Rezak Hukanović izjavio je za Agenciju Fena da je to pokušaj gašenja ove medijske kuće, od strane Općine Sanski Most, na čelu s načelnikom Mustafom Avdagićem i njegovim stranačkim šefom Asimom Kamberom (SDA), uz pomoć direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Nihada Mujkića.

Smatra da su motivi za ovaj čin kritički prilozi, koje je ova medijska kuća objavljivala za vrijeme prošlogodišnjih protesta građana, te kasnije u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

"Ovdje se ne poštuju osnovni postulati demokratije, udara se na javnu riječ i zabranjuje da se piše istina", ocjenjuje Rezak.

Općina Sanski Most i NTV 101, odnosno firma Mediagraf u čijem sastavu već 16 godina djeluje ova medijska kuća, po njegovim riječima, vode sudski spor u vezi ugovora o zakupu. Stoga, smatra da je inspektor Alagić u svom rješenju, kršeći zakonska ovlaštenja, ušao u nadležnost sudske vlasti određujući ima li ili ne ugovora o zakupu, dok sudski spor traje.

"Ovdje se stavljaju ingerencije Kantonalne inspekcije iznad ingerencija Kantonalnog suda, što je apsurd. Nisam pravnik, ali slušajući ovih dana savjete nekih ljudi, kojima je to struka, kažu da se radi o potpuno namještenoj stvari", ističe Rezak.

Dodaje da će se sutra, na dan pečaćenja, organizirati protesti građana, te poziva medije, ombudsmene u BiH, nevladine organizacije i ambasade, da daju podršku i dignu svoj glas, kako je kazao, protiv terora nad medijima.

S druge strane, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Nihad Mujkić u izjavi za Agenciju Fena demantirao je ove navode i kazao da pojedinci na ovaj način žele vlastite probleme prebaciti na nekog drugog, stvarajući lažnu sliku u javnosti da je taj odgovoran za njihovo nezakonito poslovanje.

"Inspekcijske kontrole u firmi Mediagraf, u čijem sastavu djeluje NTV 101 i Caffe bar 101, počele su u maju prošle godine s ciljem kontrole u oblasti fiskalizacije, rada i radnih odnosa, te komunalnih usluga", pojašnjava Mujkić.

Po njegovim riječima, inspekcijskim kontrolama ustanovljeno je niz nepravilnosti i nezakonitosti u radu, te odgovornosti direktora za takav rad, zbog čega su izdani prekršajni nalozi, te rješenja za otklanjanje nepravilnosti, a kasnije zbog neizvršenja rješenja i zabrana rada.

"Općina Sanski Most i njene službe tražile su zakonit rad, o tome nas redovno obavještavale i ne vidim kao direktor inspekcije u čemu je sporan rad općinskih funkcionera", ističe Mujkić.

Tako su inspektori u više kontrola, kako je naveo, ustanovili da se u Caffe baru 101 ne izdaju računi, zatim da NTV 101 kao medijska kuća ne posjeduje fiskalni sistem, te da je ustanovljena uzurpacija javne površine od strane caffe bara, koji je bez odobrenja nadležne općinske službe postavio ugostiteljske stolice i stolove.

"Rješenjem, komunalni inspektor naložio je komunalnom općinskom inspektoru da poduzme mjere u skladu sa zakonom. Direktor se oglušio na to rješenje, zbog čega je uslijedila tužba Općine u augustu prošle godine", navodi dalje Mujkić.

Dodaje da je u novembru kontrolom ustanovljeno da je ugovor o zakupu poslovnog prostora istekao u augustu, te da je izdano rješenje o zabrani rada firme Mediagraf, dok se ne otklone nepravilnosti. Kontrolom u decembru ustanovljeno je da nepravilnosti nisu otklonjene, te su ispostavljeni prekršajni nalozi, a nakon zakonskog roka i zaključak o pečaćenju.

"Želim istaći da je raskid ugovora uslijedio, a što je vidljivo i iz ugovora, jer direktor Mediagrafa Općini nije niz godina plaćao mjesečnu zakupninu u iznosu od 1.510 KM", navodi Mujkić.

Smatra da je za sve navedene nepravilnosti najodgovorniji direktor i vlasnik Rezak Hukanović, jer nije poštovao zakon, a nikako direktor inspekcije, niti lokalni politički čelnici.

"Inspekcija će i dalje nastaviti raditi svoj posao u skladu sa zakonom, svidjelo se to ili ne onima, koji ga ne poštuju", poručio je Mujkić.